Ţări dependente de producţia agricolă din Rusia şi Ucraina

Federaţia Rusă şi Ucraina sunt jucători mondiali pe pieţele agroalimentare. Împreună reprezintă 53% din ponderea comerţului global cu ulei de floarea soarelui şi seminţe şi 27% din ponderea comerţului global cu grâu.

1943 afișări
Imaginea articolului Ţări dependente de producţia agricolă din Rusia şi Ucraina

Ţări dependente de producţia agricolă din Rusia şi Ucraina

UNCTAD (Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare) a pregătit o evaluare rapidă a impactului războiului în Ucraina privind comerţul şi dezvoltarea şi problemele interdependente în domeniile finanţelor, tehnologie, investiţii şi dezvoltare durabilă.

Rezultatele confirmă o înrăutăţire rapidă a perspectivei pentru economia mondială din cauza creşterii preţurilor la alimente, combustibil şi îngrăşăminte.

Această situaţie care se agravează rapid este alarmantă pentru ţările în curs de dezvoltare şi în special pentru ţările africane şi cele mai puţin dezvoltate.
 
Federaţia Rusă şi Ucraina sunt jucători mondiali pe pieţele agroalimentare. Împreună reprezintă 53% din ponderea comerţului global cu ulei de floarea soarelui şi seminţe şi 27% din ponderea comerţului global cu grâu. 

În domeniul combustibililor, preţurile globale ale energiei cresc vertiginos cu perspectiva reducerii achiziţiilor de petrol, gaze şi cărbune din Federaţia Rusă. Rusia este al doilea cel mai mare exportator de petrol din lume pentru că vinde aproximativ 5 milioane de barili de petrol pe zi.

Federaţia Rusă este, de asemenea, un furnizor global important de produse chimice, inclusiv îngrăşăminte, precum şi metale şi produse din lemn.

Efectul crizei pe frontul alimentar este deosebit de îngrijorător. Unele ţări sunt în special dependente de mărfuri agroalimentare provenite din Federaţia Rusă şi Ucraina.

De exemplu, ponderea importurilor din Federaţia Rusă şi Ucraina – ca procent din totalul importurilor de grâu, porumb, orz, colza, ulei de floarea soarelui şi seminţe – este de 25,9% pentru Turcia, 23% pentru China şi 13% pentru India.

În 2018-2020, Africa a importat 3,7 miliarde de dolari în grâu (32 la sută din totalul importurilor africane de grâu) din Federaţia Rusă şi 1,4 miliarde de dolari din Ucraina (12% din totalul importurilor africane de grâu).  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici