The Economist: Puterea din România, în "cădere liberă" pe fundalul demisiei Guvernului Boc

Anul a început prost pentru fostul premier Emil Boc, în urma unei dispute publice între preşedintele Traian Băsescu şi Raed Arafat cu privire la o reformă a sănătăţii ce a dus la proteste violente şi retragerea Guvernului, comentează The Economist pe blog, într-un material intitulat "Cădere Liberă".

371 afișări
Imaginea articolului The Economist: Puterea din România, în "cădere liberă" pe fundalul demisiei Guvernului Boc

The Economist: Puterea din România, în "cădere liberă" pe fundalul demisiei Guvernului Boc (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Retragerea Guvernului, pe fundalul unor noi planuri şi unei serii de demisii, a fost precedată de pierderea de către partidul fostului premier a Senatului săptămâna trecută, când doi parlamentari ai puterii au trecut în opoziţie. Boc a demisionat, împreună cu Cabinetul său, într-un efort de a "detensiona tensiunile sociale" şi a menţine "stabilitatea economică", notează blogul săptămânalului britanic la rubrica "Ex-communist Europe, Eastern approaches".

Partidul Liberal-Democrat (PDL) condus de Boc a scăzut la mai puţin de 15% în sondaje, în timp ce opoziţia a înregistrat o creştere importantă, continuă publicaţia. În opinia sa, acest lucru este cauzat parţial de măsurile de austeritate adoptate de Guvern, în cadrul unui împrumut în valoare de 20 de miliarde de euro de la UE-FMI-BM, despre care Boc admite că a fost "dureros". Cu toate acestea, fostul premier "insistă că măsurile au funcţionat, ţara reluându-şi creşterea economică, iar PIB-ul fiind aşteptat să crească la peste 1,5% în acest an", mai notează blogul săptămânalului.

De asemenea, s-a dezvăluit că Boc şi-a "pregătit cu grijă" demisia, scrie The Economist, pentru a nu coincide cu misiunea FMI la Bucureşti "care s-a încheiat duminică prin lăudarea acţiunilor Guvernului şi numai cu o uşoară revizuire negativă a prognozei de creştere (economică), din cauza dificultăţilor persistente din zona euro".

Boc speră acum să reclădească susţinerea faţă de partidul său în vederea alegerilor generale programate în noiembrie, însă acestea acestea ar putea avea loc mai devreme decât s-a planificat, apreciază The Economist.

Preşedintele l-a numit pe Cătălin Pedoiu, ministrul în exerciţiu al Justiţiei, ca succesor interimar al lui Boc şi l-a nominalizat pe Mihai Răzvan Ungureanu, şeful Serviciului de Informaţii Externe (SIE), ca nou premier. Ungureanu şi miniştrii săi par că vor obţine aprobarea, coaliţia guvernamentală deţinând în continuare majoritatea în Camera inferioară, este de părere publicaţia. Însă opoziţia a promis să continue acţiunea de boicotare a activităţii Parlamentului începută săptămâna trecută, continuă publicaţia, care citează îl citează pe liderul Partidului Naţional Liberal Crin Antoneascu afirmând că "nu mergem nicăieri cu acest nou Guvern". În opinia sa şi a colegilor săi, singura cale de urmat sunt alegerile anticipate, mai scrie The Economist.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici