The Guardian, despre cazul Darius: Cuvântul "rom" a devenit sinonim cu "delincvent"

Cuvântul "rom" a devenit sinonim cu "delincvent" scrie The Guardian, analizând situaţia romilor din Franţa, după linşarea tânărului Darius, şi citându-l pe Damian Drăghici care spune că nu înţelege de ce romii sunt stigmatizaţi peste tot, ei având nevoie, ca şi ceilalţi, să muncească şi să trăiască.

1372 afișări
Imaginea articolului The Guardian, despre cazul Darius: Cuvântul "rom" a devenit sinonim cu "delincvent"

The Guardian, despre cazul Darius: Cuvântul "rom" a devenit sinonim cu "delincvent" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu înţeleg de ce romii sunt atât de stigmatizaţi oriunde se duc. Suntem oameni ca toţi ceilalţi; avem nevoie să dormim, să ne hrănim, să muncim şi să trăim...Cerem atât de mult?", spune muzicianul şi europarlamentarul român de origine romă Damian Drăghici, într-o declaraţie pentru cotidianul britanic.

Potrivit The Guardian, atacul brutal asupra tânărului Darius a relevat tensiunile etnice din Franţa. "Făcând parte din problema mai mare a atitudinilor politice şi sociale faţă de imigranţi în general, romii sunt cu siguranţă o problemă socială foarte vizibilă în capitala Franţei. Dacă familiile cu bebeluşi şi copii mici care dorm în staţiile de autobuz din pieţele simbol ale oraşului, precum Place de la République şi Place de la Bastille, pe ploaie, frig crâncen sau vreme bună, inspiră un anumit grad de milă publică, percepţia altor grupuri este mai puţin pozitivă", notează publicaţia.

Jurnaliştii britanici scriu că este ilegal să se colecteze date pe criteriul etniei în Franţa, astfel că nu există dovezi că găştile de copii care năvălesc pe lângă turişti să fure chiar sunt romi.

Dar, "pentru că cuvântul 'rom' a devenit sinonim cu mic infractor sau delincvent, percepţia publică este că aşa se şi întâmplă", se mai spune în articolul citat.

Pe de altă parte, The Guardian atrage atenţia că există o primărie, în zona în care trăieşte şi Darius, care "încearcă să iasă din tiparele rasiste".

Oraşul Aubervilliers, din departamentul Seine-Saint-Denis, zonă în care se crede că trăiesc cel puţin jumătate din cei 20.000 de romi care ar fi în Franţa, este o aglomerare de suburbii de muncitori, cunoscută ca "centura roşie" a Parisului, reprezentând unul dintre ultimele bastioane ale comunismului din Franţa. Aici, primăria implementează politici prin care încearcă să îi ia pe romi din taberele improvizate şi să îi mute în locuinţe sociale, iar pe copiii lor să îi trimită la şcoală.

"Problema romilor este ca un cartof fierbinte; toată lumea încearcă să trimită problema în altă parte. Ceea ce facem noi este ca o picătură în ocean, dar trebuie să ne comportăm şi să acţionăm cu un anumit grad de compasiune. E greu să vinzi asta electoratului şi costă. Este un risc politic, dar primarul şi politicienii noştri au avut curajul să şi-l asume pentru că este lucrul corect, singurul lucru de făcut", a declarat Nassima Kleit, consilieră a primarului comunist Pascal Beaudet din Aubervilliers.

Ea a mai declarat că nu se poate spune că nu sunt infractori printre romi şi că este evident că trebuie schimbate aspectele culturale care fac ca părinţi romi să îşi trimită copiii la cerşit sau la furat.

"Dar nu putem face acest lucru decât educându-i şi scoţându-i din acele cocioabe şi ducându-i în locuri unde să poată trăi cu demnitate. Şi apoi, ce fac dacă nu au slujbe, deci nici bani pentru mâncare şi nicio şansă să obţină ceva?", a mai spus Kleit.

Un adolescent român de origine romă, cunoscut sub numele Darius, se află în spital, în comă, după ce a fost bătut de aproximativ 12 persoane care-l suspectau de comiterea unor spargeri într-o localitate din departamentul Seine-Saint-Denis. Potrivit primelor elemente ale anchetei, minorul, în vârstă de 16 ani, ar fi fost bătut crunt de persoane care-l suspectau că a spart anterior apartamentul unei femei din localitate.

Darius trăia împreună cu familia şi alţi romi într-o casă părăsită, la marginea drumului naţional numărul unu, în dreptul cartierului Cité des Poètes, la Pierrefitte-sur-Seine.

Mama minorului este cea care a sesizat poliţia. Tânărul a fost găsit în seara de 13 iunie, inconştient, abandonat într-un cărucior de la un supermarket. Grav rănit, minorul a fost internat la Spitalul Lariboisière de la Paris.

Ministerul român al Afacerilor Externe preciza joi că tânărul rom este în comă profundă şi nu poate fi exclusă ipoteza riscului vital.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, citate de postul francez RTL, adolescentul ar fi ajuns în Franţa după ce fugise dintr-un centru de psihiatrie din România. El se numeşte Gheorghe C., are 17 ani şi a fugit dintr-un centru de psihiatrie din România pentru a se alătura părinţilor care locuiesc în Franţa, potrivit unei surse oficiale.

Presa franceză a mai scris că, potrivit unei surse judiciare, tânărul era cunoscut pentru comiterea unor furturi. El a fost arestat în mai multe rânduri, începând din iunie, a declarat primarul din Pierrefitte-sur-Seine, Michel Fourcade. Primarul socialist a declarat că mai multe maşini au fost sparte în ultimele săptămâni în Cité des Poètes, alimentând resentimentele locuitorilor faţă de romi, pe care-i acuză că sunt autorii acestor furturi.

Preşedintele Francois Hollande a denunţat, marţi, actele "incalificabile şi nejustificate", care contravin tuturor principiilor pe care se fondează statul francez, după agresarea adolescentului în regiunea pariziană. Preşedintele Hollande "cere angajarea tuturor mijloacelor pentru găsirea autorilor acestei agresiuni", a anunţat Palatul Elysée.

Premierul francez Manuel Valls a condamnat şi el "cu mare fermitate" agresarea tânărului Darius şi a cerut ca "cei responsabili de acest act inacceptabil să fie găsiţi cât mai rapid, pentru a răspunde de acţiunile lor în faţa justiţiei".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici