Thomas Hammarberg: Etnicii romi şi nomazii se confruntă cu forme clare de rasism în Europa

Etnicii romi şi nomazii se confruntă cu "forme clare de rasism" în Europa, regretă comisarul CoE pentru Drepturile Omului, Thomas Hammarberg, care propune măsuri pentru îmbunătăţirea situaţiei acestora.

278 afișări
Imaginea articolului Thomas Hammarberg: Etnicii romi şi nomazii se confruntă cu forme clare de rasism în Europa

Thomas Hammarberg: Etnicii romi şi nomazii se confruntă cu forme clare de rasism în Europa (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"În numeroase ţări europene, romii şi nomazii sunt privaţi de drepturi esenţiale şi suferă acte clare de rasism", apreciază Hammarberg în raportul prezentat luni la Bruxelles.

"Rămân clar defavorizaţi în raport cu alte grupuri în materie de educaţie, locuri de muncă, acces la locuinţe decente şi la servicii de sănătate", adaugă Hammarberg, constatând că la etnicii romi speranţa de viaţa este mai mică şi mortalitatea infantilă este mai ridicată.

Potrivit comisarului pentru Drepturile Omului, principalele probleme sunt cele care îi vizează pe apatrizi, precum şi lipsa documentelor personale.

"Mii de persoane aflate în această situaţie în Europa sunt private de drepturi esenţiale, cum ar fi educaţia, îngrijirea sănătăţii, asistenţa socială şi dreptul la vot", subliniază comisarul Consiliului Europei.

Thomas Hammarberg regretă comportamentul unor lideri politici, al presei şi al grupurilor extremiste active pe Internet, care au discursuri antiromi.

"Liderii politici trebuie să dea exemplu, respecând drepturile tuturor", afirmă el.

Printre alte măsuri, comisarul propune ameliorarea situaţiei şi instruirea agenţilor de poliţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici