Toate cadavrele victimelor zborului Air Algérie vor fi aduse în Franţa, promite Hollande

Preşedintele francez François Hollande a promis sâmbătă că toate cadavrele victimelor zborului Air Algérie care s-a prăbuşit în nordul Mali vor fi aduse în Franţa şi că familiile victimelor franceze vor fi însoţite la faţa locului în cazul în care vor dori acest lucru.

58 afișări
Imaginea articolului Toate cadavrele victimelor zborului Air Algérie vor fi aduse în Franţa, promite Hollande

Toate cadavrele victimelor zborului Air Algérie vor fi aduse în Franţa, promite Hollande (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am decis să procedez astfel încât echipele care se află la faţa locului să poată, atunci când se va putea, să efectueze reconstituirea cadavrelor şi identificarea, iar atunci când va fi posibil toate cadavrele să fie aduse în Franţa. Da, am spus bine, toate cadavrele tuturor pasagerilor acestui zbor", a declarat François Hollande la finalul unei întâlniri cu familiile victimelor franceze.

În total, 118 persoane au murit la prăbuşirea avionului, dintre care 54 sunt francezi.

"Familiile care vor dori acest lucru" vor fi însoţite, "atunci când va veni momentul", "la locul" în care s-a prăbuşit aeronava, în nordul Mali, a dat asigurări François Hollande.

Iar la locul catastrofei "va fi ridicată o stelă, pentru ca nimeni să nu uite că, în acel loc, au dispărut 118 persoane", a continuat el.

"Un volum de informaţii a fost oferit de către experţi, militari, reprezentanţi ai aviaţiei civile şi mai ales de către anchetatori şi procurorul Republicii", a declarat pentru presă ministrul de Externe din Burkina Faso Djibril Bassolé, la ieşirea de la reuniune, la care a participat.

"Pentru familiile victimelor a fost o uşurare să afle că autorităţile la cel mai înalt nivel se interesează de catastrofa pe care au trăit-o şi că acestea caută căi şi mijloace de a stabili adevărul. Familiile au vrut să ştie în cât timp pot să recupereze cadavrele părinţilor lor dispăruţi şi abia apoi de ce. Există greşeli, responsabilităţi, acestea sunt întrebări legitime, la care preşedintele Republicii şi participanţii au răspuns", a adăugat el.

La rândul său, şeful diplomaţiei din Mali Abdoulaye Diop a salutat "angajamentul personal" al preşedintelui francez în dosar şi "marea solidaritate naţională" a francezilor.

"A fost o întâlnire încărcată de multă emoţie, durere, adesea de neînţelegere, ceea ce poate fi înţeles în asemenea situaţii, dar am simţit şi multă demnitate din partea familiilor (victimelor), care trec prin momente deosebit de dificile", a subliniat el.

Avionul, închiriat de Air Algérie de la compania spaniolă SwiftAir, a plecat de la Ouagadougou către Alger în noaptea de miercuri spre joi, dar, la aproximativ 50 de minute de la decolare, s-a prăbuşit pe teritoriul Mali.

A doua cutie neagră a fost găsită sâmbătă de către experţi ONU, la locul catastrofei, unde sunt aşteptaţi anchetatori, a căror activitate se anunţă delicată. Prima cutie neagră a fost recuperată vineri.

Apropiaţi ai victimelor şi experţi speră să găsească răspunsuri în cutiile negre, care înregistrează parametrii de zbor şi conversaţiile din cabina piloţilor. Aceste dispozitive conţin informaţii considerate cruciale în stabilirea cauzelor unui accident aerian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici