Traficant de arme american arestat în România, condamnat la 25 de ani de închisoare

Un bărbat din Illinois, Oded Orbach, în vârstă de 55 de ani, arestat în România pentru trafic de arme, a fost condamnat miercuri de un tribunal din Manhattan la 25 de ani de închisoare pentru conspiraţie în vederea vânzării de armament către talibani.

164 afișări
Imaginea articolului Traficant de arme american arestat în România, condamnat la 25 de ani de închisoare

Traficant de arme american arestat în România, condamnat la 25 de ani de închisoare (Imagine: Shutterstock)

Orbach a fost arestat împreună cu alt cetăţean american în România, în februarie 2011, pentru organizarea unei vânzări de rachete de tip sol-aer cu ghidaj termic şi altor arme în valoare totală de 25 de milioane de dolari. Rachetele urmau să fie folosite de talibani împotriva forţelor NATO din Afganistan, relatează revista Time în ediţia online.

Potrivit site-ului Jerusalem Post, Orbach, un imigrant israelian în Statele Unite, şi Alwar Pouryan, celălalt cetăţean american arestat în România, un fost translator al forţelor americane, au fost condamnaţi în aprilie, între altele, pentru susţinerea materială a terorismului.

Cei doi fac parte dintr-un grup de şapte persoane inculpate în 2011, în urma unei investigaţii sub acoperire efectuate de Administraţia americană antidrog (DEA) în vestul Africii. Judecătorul federal Naomi Reice Buchwald, care l-a condamnat miercuri pe Orbach, l-a condamnat în septembrie pe Pouryan la 25 de ani de închisoare.

În cursul unor întâlniri cu o sursă DEA sub acoperire în Africa, Ucraina şi România, începând din 2010, Pouryan şi Orbach s-au angajat să furnizeze sursei DEA, care s-a dat drept un reprezentant al talibanilor, armament, muniţie şi antrenament în valoare de 25 de milioane de dolari.

În cursul întâlnirilor, cei doi, care locuiau la Highland Park, în Illinois, au discutat despre preţ, antrenamentul şi specificaţiile armamentului oferit, inclusiv rachete de tip sol-aer, de tip antitanc, lansatoare de grenade şi mitraliere de tip M-16, potrivit procuraturii. Ei au fost arestaţi de autorităţile române, în coordonare cu DEA, în februarie 2011, potrivit aceleiaşi surse.

"Sentinţa de astăzi (miercuri) ne oferă asigurări că Oded Orbach va plăti (...), ştiind că armele urmau să fie folosite împotriva Statelor Unite", a declarat procurorul din Manhattan Preet Bharara, citat într-un comunicat emis miercuri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici