Transnistria, un teritoriu care aminteşte de zilele Războiului Rece

Tema soluţionării conflictului transnistrean a revenit în atenţia statelor europene occidentale, din cauza extinderii către est a UE şi NATO, în condiţiile în care unii transnistreni şi lideri politici de la Tiraspol susţin că soluţia pe termen lung este refacerea Uniunii Sovietice.

38 afișări

"După ce treci de un punct de control unde lucrează soldaţi cu căciuli de blană ruseşti şi puşti de asalt şi după ce treci peste un pod pe râul Nistru, te întorci în timp în zilele Războiului Rece", comentează jurnalistul Gordon Fairclough, într-un reportaj pentru Wall Street Journal, publicat în ediţia electronică de vineri.

"Regiunea separatistă a Republicii Moldova, Transnistria, a adoptat toate elementele unei statalităţi în stil sovietic, cu imagini uriaşe cu secera şi ciocanul şi Vladimir Lenin", continuă jurnalistul.

Acest teritoriu cu aproximativ 500.000 de locuitori, situat la graniţa Republicii Moldova cu Ucraina, "reprezintă frontiera Imperiului Rus", declarase liderul transnistrean Igor Smirnov, înainte de festivităţile de anul trecut care au marcat Ziua Independenţei. "Avem rădăcini slave. Vom fi întotdeauna cu Rusia", afirmase el.

Vineri, vicepreşedintele american Joe Biden va merge la Chişinău, după o vizită în această săptămână la Moscova. El va încerca să promoveze o soluţie a conflictului transnistrean care să menţină teritoriul în interiorul graniţelor Republicii Moldova.

"Există o prea mare distanţă între cele două părţi" (Chişinăul şi Tiraspolul), afirmă Vladimir Iastrebceak, ministrul de Externe transnistrean, adăugând că "persoanele care trăiesc aici sunt singurele care îşi pot decide viitorul".

"Avem un suflet rusesc", spune Oleg Horjan, un membru comunist al Sovietului Suprem (Parlamentul transnistrean), care se opune lui Igor Smirnov. Potrivit acestuia, soluţia pe termen lung ar fi "recrearea structurii unificate de state şi naţiuni care a fost Uniunea Sovietică". "Este ca o operaţie pe viu. Ar trebui să fim împreună din nou", adaugă el.

"Erau câmpuri goale unde locuiau nişte triburi" înainte de sosirea ruşilor de-a lungul râului Nistru, spune Dmitrii Soin, membru al Sovietului Suprem. "Când au venit ruşii, au adus civilizaţia", adaugă el.

"Aici este o istorie de conducere a ruşilor", afirmă Veceslav Semenov, în vârstă de 73 de ani, un pensionar care trăieşte la Tiraspol. "Nu au fost probleme înainte de perestroika şi (Mihail) Gorbaciov", apreciază el, exprimându-şi revolta faţă de fostul lider rus, "vinovat de distrugerea Uniunii Sovietice".

Nu doar persoanele în vârstă simt o apropiere faţă de Rusia, ci şi tinerii, deşi aceştia sunt mai atenţi la problemele economice ale regiunii separatiste, care îi împiedică să îşi găsească un loc de muncă, potrivit WSJ.

"Sunt probleme economice mari aici. Este greu să îţi găseşti un loc de muncă şi chiar dacă îţi găseşti, nu poţi câştiga destui bani", spune Viktor Zaciukovski, în vârstă de 19 ani, care intenţionează să meargă în Ucraina, unde are rude, pentru a lucra acolo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici