Turcia consideră "nedemocratică" destituirea lui Mohamed Morsi

Turcia a apreciat, joi, drept "nedemocratică" destituirea preşedintelui Mohamed Morsi, miercuri seara, de către armata egipteană şi a făcut apel pentru repunerea rapidă a acestuia în libertate.

148 afișări
Imaginea articolului Turcia consideră "nedemocratică" destituirea lui Mohamed Morsi

Preşedintele demis de armată, Mohamed Morsi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Transferul de putere din Egipt nu este un rezultat al voinţei poporului. El nu se înscrie în respectarea democraţiei şi legii", a declarat vicepremierul Recep Bozdag, la Ankara.

"În toate ţările democratice, alegerile sunt singurul mijloc de a ajunge la putere (...) Această situaţie este inacceptabilă", a spus el, exprimându-şi speranţa că "Egiptul se va întoarce la democraţie, la o structură în care voinţa poporului să câştige".

Mohamed Morsi, primul preşedinte egiptean democratic ales în urmă cu un an, a fost înlăturat de la putere, miercuri, de către armată, iar 300 de mandate de arest au fost lansate împotriva unor membri ai Fraţilor Musulmani, mişcare din rândul cărora a provenit.

Guvernul islamo-conservator turc, care conduce Turcia de peste zece ani, a fost un puternic susţinător al preşedintelui egiptean îndepărtat de la putere şi al Fraţilor Musulmani.

Şeful diplomaţiei turce Ahmed Davutoglu a denunţat, la rândul său, în faţa presei, la Istanbul, o intevenţie "ilegală" a armatei.

"Această intervenţie nu trebuie să compromită câştigurile democratice ale revoluţiei (egiptene) din 25 ianuarie" 2011, a subliniat el.

În plus, Davutoglu i-a cerut noii administraţii egiptene să-l elibereze în cel mai scurt timp pe preşedintele înlăturat de la putere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici