Turcia şi-a dat acordul ca South Stream să îi tranziteze apele teritoriale

Turcia a acordat miercuri Rusiei permisiunea ca viitorul gazoduct South Stream să îi tranziteze apele teritoriale, oferind ultimul element care lipsea Moscovei pentru concretizarea proiectului de furnizare a gazelor către Europa care concurează conducta Nabucco susţinută de UE.

229 afișări
Imaginea articolului Turcia şi-a dat acordul ca South Stream să îi tranziteze apele teritoriale

Turcia şi-a dat acordul ca South Stream să îi tranziteze apele teritoriale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

South Stream poate să devanseze astfel Nabucco, menit să transporte gaze din Azerbaidjan şi Asia Centrală pentru a reduce dependenţa Europei de Rusia, şi va ocoli Ucraina, una dintre principalele rute de tranzit al gazelor ruseşti.

Gazoductul South Stream trebuie să treacă prin apele teritoriale ale Turciei, care este participantă la proiectul Nabucco, pentru a ajunge în sud-estul Europei.

"Aş vrea să mulţumesc guvernului turc pentru decizia de a permite construcţia South Stream în zona economică a Turciei", a declarat premierul rus Vladimir Putin la Moscova.

Decizia Turciei, unul dintre cei mai mari clienţi pentru gazele ruseşti, a fost neaşteptată, în condiţiile în care a anunţat în noiembrie că nu va prelungi unul din contractele cu Gazprom, pentru 6 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, a acordat Rusiei permisiunea de a construi South Stream în apele teritoriale ale Turciei, în timp ce directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat că grupul va prelungi două acorduri pe termen lung care vor majora livrările către Turcia cu 2 miliarde de metri cubi, la 27 de miliarde de metri cubi pe an.

Aceste livrări vor include 3 miliarde de metri cubi de gaze care vor fi livrate printr-o conductă care tranzitează Ucraina, România şi Bulgaria. Turcia intenţiona iniţial să reducă achiziţiile de gaze prin această conductă.

Miller s-a întâlnit marţi cu Yildiz la Ankara şi nu este clar dacă Gazprom a făcut concesii pentru a obţine acordul destinat South Stream.

Turcia s-a aflat printre ţările care au cerut anterior Gazprom reducerea preţurilor gazelor.

"Vreau să îmi exprim gratitudinea pentru înţelegerea şi eforturile constructive ale prietenilor turci", a afirmat Miller într-un comunicat.

Analiştii cred că proiectul South Stream, pentru care Gazprom a alocat 10 miliarde de euro (13,1 miliarde dolari) în programul de investiţii aferent perioadei 2012-2014, este prea costisitor şi motivat politic, pentru creşterea influenţei în Europa.

Gazprom deţine o participaţie de 50% la South Stream, Eni Italia 20%, iar EDF Franţa şi Wintershall Germania câte 15%.

South Stream urmează să transporte 63 de miliarde de metri cubi de gaze către Europa, din 2015. Costul total al proiectului este estimat la 30 de miliarde de dolari.

Directorul pentru exporturi al Gazprom, Alexandr Medvedev, a declarat miercuri că Gazprom nu va renunţa la construcţia gazoductului South Stream chiar dacă va încheia un acord cu Ucraina pentru folosirea în comun a conductelor ucrainene de gaze, în cadrul negocierilor privind preţurile.

"Chiar dacă luăm în considerare Nord Stream, South Stream, Nabucco şi gazele lichefiate, deficitul de gaze pentru Europa va fi de 15-20 de miliarde de metri cubi", a spus Medvedev.

El a respins astfel declaraţiile unor surse guvernamentale şi din Gazprom potrivit cărora dacă Moscova şi Kiev vor ajunge la un acord pentru înfiinţarea unei companii mixte care să administreze gazoductele din Ucraina, Rusia ar putea renunţa la planurile pentru South Stream.

Proiectul Nabucco, început în 2002, vizează construirea unui gazoduct care să aducă în Europa gaze naturale din bazinul Mării Caspice şi din Asia Centrală, pe ruta Turcia - Bulgaria - România - Ungaria - Austria, reducând astfel dependenţa UE de gazele importate din Rusia. Nabucco este dezvoltat de un consorţiu la care participă companiile OMV, Transgaz Mediaş, MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) şi RWE (Germania). Proiectul este sprijinit de Uniunea Europeană, iar investiţia totală este evaluată la opt miliarde de euro.

Gazoductul Nabucco ar avea o capacitate de transport a 31 miliarde metri cubi de gaze pe an din regiunea Caspică la un hub din Austria. Startul lucrărilor de construcţie a fost amânat de consorţiul care dezvoltă proiectul din 2012 în 2013, iar primele livrări de gaze au fost întârziate din 2015 până în 2017.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici