Ucraina se va putea aproviziona cu gaze naturale din UE, anunţă comisarul european Lewandowski

Ucraina, foarte dependentă de gazele naturale din Rusia, va putea importa gaze din Uniunea Europeană, a anunţat miercuri comisarul european pentru Buget, Janusz Lewandowski.

686 afișări
Imaginea articolului Ucraina se va putea aproviziona cu gaze naturale din UE, anunţă comisarul european Lewandowski

Ucraina se va putea aproviziona cu gaze naturale din UE, anunţă comisarul european Lewandowski

"Am ajuns la un acord privind posibilitatea de a furniza Ucrainei gaze naturale provenind din Slovacia şi apoi din Polonia şi Ungaria", a declarat Lewandowski pentru agenţia poloneză PAP.

"Acesta este un prim acord foarte important pentru securitate", a apreciat comisarul după ce a participat miercuri la o şedinţă a Guvernului de tranziţie de la Kiev.

Gazele naturale importate din Rusia reprezintă majoritatea din consumul Ucrainei. În 2006 şi 2009, conflictele dintre Kiev şi Moscova au provocat întreruperi în livrările de gaze naturale din Rusia spre statele din Uniunea Europeană.

Recent, Gazprom a ameninţat că va suspenda livrările, dacă Kievul, confruntat cu grave probleme financiare, nu îşi va achita datoriile acumulate în ultimele luni.

Cele două statee negociază în prezent un preţ al gazelor naturale care se va aplica începând de la 1 aprilie, iar autorităţile ruse au anunţat că intenţionează să sisteze reducerile acordate Kievului, inclusiv plata pentru utilizarea bazei navale de la Simferopol, în Crimeea, alipită de curând la Rusia.

Guvernul ucrainean a prevenit marţi Rusia că va refuza să importe gaze naturale la preţul pe care aceasta îl cere.

Kievul a decis miercuri să adopte o drastică şi impopulară măsură de majorare a preţului la gazele naturale furnizate populaţiei, pentru a obţine un ajutor financiar din partea FMI.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici