UE relaxează sancţiunile impuse băncilor ruseşti din cauza crizei alimentare generate de războiul din Ucraina

Uniunea Europeană îşi va modifica miercuri sancţiunile impuse Moscovei, permiţând deblocarea unor fonduri ale unor bănci ruseşti de top, care ar putea fi necesare pentru a reduce blocajele în comerţul mondial cu alimente şi îngrăşăminte, se arată într-un proiect de document.

2219 afișări
Imaginea articolului UE relaxează sancţiunile impuse băncilor ruseşti din cauza crizei alimentare generate de războiul din Ucraina

Măsura survine pe fondul criticilor liderilor africani cu privire la impactul negativ al sancţiunilor asupra comerţului, care ar fi putut exacerba penuria cauzată în principal de invazia Rusiei în Ucraina şi de blocarea porturilor din Marea Neagră de către aceasta.

Conform regulamentului modificat, care ar urma să fie adoptat miercuri, naţiunile UE vor putea să deblocheze resursele economice blocate anterior deţinute de creditorii ruşi de top VTB, Sovcombank, Novikombank, Otkritie FC Bank, VEB, Promsvyazbank şi Bank Rossiya, se arată în document.

Separat, conform noilor sancţiuni care urmează să fie adoptate miercuri, Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, va deveni, de asemenea, subiect al îngheţării activelor sale, cu excepţia resurselor necesare pentru comerţul cu alimente, a declarat un oficial UE pentru Reuters.

Proiectul precizează că banii ar putea fi deblocaţi "după ce s-a stabilit că aceste fonduri sau resurse economice sunt necesare pentru achiziţionarea, importul sau transportul de produse agricole şi alimentare, inclusiv grâu şi îngrăşăminte".

Conform sancţiunilor revizuite, UE intenţionează, de asemenea, să faciliteze exporturile de alimente din porturile ruseşti, pe care comercianţii au încetat să le deservească după sancţiunile UE, în ciuda măsurilor care exceptează în mod explicit exporturile de alimente, a declarat un oficial. 

UE a negat până acum că sancţiunile sale au afectat comerţul cu alimente.

UE, împreună cu Statele Unite, Marea Britanie şi alte state, a impus sancţiuni radicale Rusiei după invazia acesteia în Ucraina, la 24 februarie. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici