Umberto Eco, despre atacul din Franţa: Occidentul este în război cu grupul SI, o nouă formă de nazism

Filosoful italian Umberto Eco condamnă vehement atacul care a vizat redacţia Charlie Hebdo, apreciind, într-un interviu acordat Corriere della Sera, că Occidentul este "în război" cu grupul terorist Stat Islamic, o nouă formă de "nazism" cu accente "apocaliptice de dominare a lumii".

783 afișări
Imaginea articolului Umberto Eco, despre atacul din Franţa: Occidentul este în război cu grupul SI, o nouă formă de nazism

Umberto Eco, despre atacul din Franţa: Occidentul este în război cu grupul SI, o nouă formă de nazism (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebat despre "Soumission" ("Supunere"), un roman controversat al scriitorului francez Michel Houellebecq care are ca temă o Franţă islamizată, Umberto Eco a ţinut să precizeze că nu a citit încă această carte: "Lumea este plină de oameni care vorbesc de cărţi pe care nu le-au cittit, inclusiv cei care spun că ştiu Coranul fără să-l fi deschis niciodată".

Însă, referindu-se mai precis la atacul comis contra redacţiei revistei satirice Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi, filosoful italian a precizat: "Ceea ce este cert este că s-au schimbat modalităţile războiului; avem de-a face cu un război, iar noi suntem în el până la gât, exact cum era când eram eu mic şi trăiam zilnic sub bombardamente care puteau fi oricând. Cu acest tip de terorism, este exact aceeaşi situaţie ca în timpul războiului".

"Lumea musulmană este, din punct de vedere social, foarte apropiată ca doctrină de extrema-dreaptă din Europa. Nu mi se pare corect să se vorbească în general despre musulmani, cum nu a fost corect să fie judecat creştinismul pe baza metodelor utilizate de Cesare Borgia", adaugă scriitorul Umberto Eco.

"Dar se poate spune cu certitudine că grupul terorist Stat Islamic în Irak şi Siria este o nouă formă de nazism, cu metode de exterminare şi cu dorinţa apocaliptică de cucerire a lumii", subliniază Umberto Eco.

Reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic în Irak şi Siria şi organizaţia Al-Qaida în Magrebul Islamic au salutat atacul terorist care a vizat redacţia Charlie Hebdo, justificând crimele ca fiind o răzbunare pentru insulte la adresa islamului.

Atacul comis la sediul revistei satirice Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi, nu a fost încă revendicat. Printre victime se numără directorul publicaţiei, Stéphane Charbonnier (Charb), şi alţi trei cunoscuţi caricaturişti - Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski). Publicaţia Charlie Hebdo primise o serie de ameninţări după ce publicase caricaturi cu Profetul Mahomed.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici