Un comerciant olandez a fost inculpat şi arestat în Franţa în scandalul cărnii etichetate fals

Ancheta în scandalul european privind comercializarea cărnii de cal drept carne de vită a trecut într-o nouă etapă, odată cu arestarea şi inculparea în Franţa a lui Jan Fasen, directorul societăţii Draap Trading, aflată în centrul acestui caz de fraudă.

73 afișări
Imaginea articolului Un comerciant olandez a fost inculpat şi arestat în Franţa în scandalul cărnii etichetate fals

Un comerciant olandez a fost inculpat şi arestat în Franţa în scandalul cărnii etichetate fals

Jan Fasen a fost inculpat pentru "înşelătorie agravată", "fals şi uz de fals" şi "escrocherie în grup organizat" de către judecătorii de instrucţie parizieni, care încearcă să afle circumstanţele în care carne de cal a ajuns în locul cărnii de vită în farfuriile consumatorilor europeni.

Directorul Draap Trading, cu sediul în Cipru, a fost plasat în arest provizoriu, a confirmat marţi pentru AFP avocatul său în Franţa, Jérôme Triomphe.

În acest scandal cu ramificaţii europene, care a izbucnit la începutul lui 2013 şi a evidenţiat opacitatea unor circuite de aprovizionare în sectorul agroalimentar, societatea Draap Trading a jucat un rol-cheie.

Potrivit concluziilor unei anchete a biroului de Combatere a fraudelor (DGCCRF), societatea Spanghero, implicată de asemenea în scandal, a fost un intermediar pentru comenzile Draap Trading.

Carnea de cal, care provenea în special din România şi din alte ţări din Europa de Est, a fost ulterior vândută drept carne de vită.

În total, peste 4,5 milioane de produse frauduloase au fost descoperite în 13 ţări. Potrivit DGCCRF, la nivel european, aproximativ 50.000 de tone de carne de cal au fost vândute drept carne de vită, dintre care 800 de tone în Franţa. Şaisprezece ţări europene au fost afectate.

Jan Fasen "a fost convocat şi s-a prezentat singur pentru a fi audiat. El nu a încercat să fugă", a declarat Triomphe.

Totodată, comerciantul olandez a fost condamnat în apel în Olanda pentru că a vândut în Franţa carne de cal drept carne halal între 2007 şi 2009. El a fost condamnat la plata unei amenzi de 50.000 de euro şi la şase luni de închisoare cu suspendare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici