Un nou caz de otrăvire cu NEUROTOXINĂ în Marea Britanie. Cele două persoane găsite inconştiente, intoxicate cu substanţa folosită şi în cazul Skripal

Două persoane, descoperite în stare de inconştienţă în localitatea Amesbury, situată la mică distanţă de Salisbury, sunt în stare critică după ce au fost expuse la substanţa Novichok, agent neurotoxic dezvoltat în secret de Uniunea Sovietică, folosit în cazul fostului spion rus Serghei Skripal.

3931 afișări
Imaginea articolului Un nou caz de otrăvire cu NEUROTOXINĂ în Marea Britanie. Cele două persoane găsite inconştiente, intoxicate cu substanţa folosită şi în cazul Skripal

LEGENDĂ FOTO: captură facebook - BBC

Neil Basu, un oficial de rang înalt din cadrul poliţiei britanice, responsabil cu coordonarea acţiunilor de combatere a terorismului, a declarat că "rezultatele testelor primite de la (laboratorul) Porton Down arată că cele două persoane au fost expuse la agentul neurotoxic Novichok".

Ambii pacienţi rămân în stare critică în spital şi nu au mai fost descoperite alte persoane care să prezinte simptome ale expunerii la acest agent neurotoxic, a adăugat oficialul, citat de agenţia Dpa.

"Prioritatea echipei de investigaţii este acum să stabilească cum au intrat cele două persoane în contact cu acest agent neurotoxic", a precizat Basu.

Mai multe locuri din zona Salisbury şi Amesbury au fost închise publicului ca măsură de precauţie, autorităţile comunicând că nu este încă clar dacă cele două persoane au fost victimele unei infracţiuni.

Cele două persoane, un bărbat şi o femeie care formează un cuplu, au fost găsite inconştiente, sâmbătă după-amiază, la o adresă din Amesbury, localitate situată la aproximativ 11 kilometri nord-nord-est de Salisbury.

Paul Mills, adjunct al şefului Poliţiei din Wiltshire, a declarat că cele două victime, o femeie de 44 de ani şi un bărbat de 45 de ani, sunt de naţionalitate britanică.

Iniţial, autorităţile au crezut că cele două victime au consumat droguri ilegale, însă testele au invalidat această ipoteză.

Poliţia Wiltshire a declarat situaţia drept "un incident major".

Marea Britanie, Statele Unite şi Uniunea Europeană au atribuit Rusiei atacul chimic care i-a vizat pe 4 martie pe fostul agent secret rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia în orăşelul britanic Salisbury. Zeci de ţări au expulzat aproximativ 150 de diplomaţi ruşi în contextul acestei crize, Statele Unite expulzând 60. În replică, Administraţia Vladimir Putin a expulzat acelaşi număr de diplomaţi din ţările respective.

În plus, Rusia a cerut Marii Britanii să ofere dovezi că atacul chimic din orăşelul Salisbury nu a fost comis de serviciile secrete britanice, avertizând că, în caz contrar, va considera că este o agresiune la adresa unor cetăţeni ruşi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici