Un tribunal din Egipt a recomandat pedeapsa cu moartea pentru doi jurnalişti Al-Jazeera

Un tribunal din Egipt a recomandat pedeapsa cu moartea pentru şase persoane, inclusiv pentru doi angajaţi Al-Jazeera, pentru că ar fi transmis Qatarului documente privind securitatea naţională în timpul preşedinţiei lui Mohammed Morsi, un verdict final urmând să fie anunţat pe data de 18 iunie.

1022 afișări
Imaginea articolului Un tribunal din Egipt a recomandat pedeapsa cu moartea pentru doi jurnalişti Al-Jazeera

Un tribunal din Egipt a recomandat pedeapsa cu moartea pentru doi jurnalişti Al-Jazeera (Imagine AFP / Mediafax Foto)

Fostul preşedinte este judecat alături de alte zece persoane pentru că ar fi transmis Qatarului documente privind securitatea naţională, potrivit Le Figaro.

Preşedintele tribunalului a solicitat sâmbătă avizul Marelui Muftiu, interpretul legii islamice în ţară, după cum prevede legislaţia în cazul condamnărilor la moarte. Avizul acestei autorităţi religioase nu este obligatoriu, dar este în general respectat.

Pe data de 18 iunie, Curtea va confirma sau va infirma pedespsele cu moartea şi va anunţa verdicul în cazul celorlalţi cinci acuzaţi, printre care şi Morsi, înlăturat de la putere de armată în anul 2013.

Printre cele şase persoane condamnate se numără trei jurnalişti judecaţi în absenţă şi acuzaţi că au servit drept intermediari. Ibrahim Mohamed Hilal a fost prezentat de Parchet ca fiind redactor-şef al postului de televiziune Al-Jazeera, iar Alaa Omar Mohamed Sablan, ca jurnalist de naţionalitate iordaniană al aceluiaşi post. Un responsabil din cadrul Al-Jazeera a declarat pentru AFP că Hilal era un "consilier" al preşedintelui instituţiei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici