Uniunea Europeană nu acceptă un "veto" al Moscovei asupra relaţiilor sale cu Europa de Est

Uniunea Europeană (UE) a afirmat vineri că nu acceptă un vot de "veto" din partea Rusiei asupra relaţiilor sale cu foste republici sovietice, în contextul în care Ucraina a renunţat la semnarea unui acord cu Bruxelles-ul în urma presiunilor exercitate de către Moscova.

386 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană nu acceptă un "veto" al Moscovei asupra relaţiilor sale cu Europa de Est

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu putem accepta (un vot de) veto din partea altei ţări" asupra voinţei de apropiere cu aceste state, a declarat preşedintee Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso într-o conferinţă de presă, adăugând că vremea "suveranităţii limitate a trecut în Europa".

În aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a apreciat că anumite acţiuni ale Rusiei vizând foste republici sovietice sunt "incompatibile" cu modul în care ar trebui să se petreacă lucrurile în Europa.

Reafirmând că acordul pe care Ucraina a refuzat să îl semneze vineri la Vilnius "se află în continuare pe masă", el a îndemnat Kievul să "îndepărteze consideraţiile pe termen scurt şi presiunile exercitate din exterior". "A venit vremea curajului şi hotărârii", a subliniat preşedintele Consiliului European.

"Nu ar trebui să renunţăm din cauza presiunilor externe, inclusiv din partea Rusiei", a insistat Van Rompuy.

Apropierea politică şi economică între UE şi foste republici sovietice este un "proces pentru ceva, nu împotriva a ceva", a mai spus Barroso.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici