Uniunea Europeană solicită Maltei să grăbească reforma sistemului judiciar

Comisia Europeană a făcut apel luni la autorităţile din Malta să grăbească reformele privind asigurarea independenţei justiţiei, pe fondul scandalului declanşat de investigaţia privind asasinarea, în 2017, a jurnalistei Daphne Caruana Galizia, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

69 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană solicită Maltei să grăbească reforma sistemului judiciar

Uniunea Europeană solicită Maltei să grăbească reforma sistemului judiciar

În cadrul unei scrisori adresate ministrului maltez al Justiţiei, Owen Bonnici, comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynerds, a scris că Malta ar trebui să efectueze o anchetă completă, liberă de orice ingerinţă politică, pentru aducerea vinovaţilor în faţa justiţiei.

Ancheta realizată până acum în dosarul morţii jurnalistei l-a determinat pe premierul Joseph Muscat să demisioneze, în condiţiile în care mai multe persoane din anturajul său au fost reţinute în dosar.

Potrivit lui Didier Reynerds, Malta trebuie să asigure independenţa numirilor din sistemul judiciar, dar şi independenţa procurorilor, aşa cum a solicitat Uniunea Europeană în luna iulie.

„Controversele recente au dus la concluzia că progresul ar trebui grăbit, de exemplu privind asigurarea eficienţei şi autonomiei procurorilor, care ar trebui să fie protejaţi de riscul interferenţelor politice”, a scris Reynders.

Daphne Caruana Galizia, o jurnalistă cunoscută pentru investigaţiile privind corupţia din Malta, a murit în octombrie 2017 după explozia unei bombe care era plasată sub vehiculul său.

Pe blogul său, Galizia a denunţat mai multe cazuri de corupţie. În una dintre investigaţii, premierul maltez Joseph Muscat şi doi dintre apropiaţii lui au fost acuzaţi de legături cu trei companii offshore şi cu vânzarea de paşapoarte malteze către Guvernul din Azerbaidjan. Într-o altă anchetă, jurnalista a scos la iveală informaţii despre conturi offshore care ar aparţine lui Adrian Delia, liderul formaţiunii de opoziţie, Partidul Naţionalist.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici