Unul dintre oamenii de încredere ai regimului libian, în negocieri secrete la Londra

Mohammed Ismail, unul dintre oamenii de încredere ai lui Seif al-Islam, fiul liderului libian Muammar Kadhafi, a vizitat recent Londra, pentru negocieri confidenţiale cu oficiali britanici, un semn că regimul ar căuta o strategie de ieşire, relatează The Guardian în ediţia electronică de vineri.

60 afișări
Imaginea articolului Unul dintre oamenii de încredere ai regimului libian, în negocieri secrete la Londra

Unul dintre oamenii de încredere ai regimului libian, în negocieri secrete la Londra (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Vizita lui Ismail la Londra a fost confirmată de surse guvernamentale, contactele cu acesta părând să facă parte dintr-o serie de astfel de discuţii între oficiali libieni şi Occident, în ultimele două săptămâni. Acestea sunt interpretate ca semne că regimul ar putea căuta o "strategie de ieşire", potrivit publicaţiei. Dezvăluirea acestei vizite intervine imediat după dezertarea fostului ministru libian de Externe, Moussa Koussa, interogat în capitala britanică.

Foreign Office a refuzat să comenteze în legătură cu aceste contacte cu Ismail sau alţi oficiali ai regimului libian. Dar vestea întâlnirilor vine odată cu speculaţii potrivit cărora fiii lui Kadhafi, mai ales Saif al-Islam, Saadi şi Mutassim, sunt nerăbdători să vorbească. "Au existat tot mai multe dovezi că fiii (lui Muammar Kadhafi) vor o cale de ieşire" din acest conflict, a declarat o sursă diplomatică occidentală.

Deşi este puţin cunoscut în Libia sau în străinătate, Ismail este recunoscut de diplomaţi ca omul de încredere şi reprezentatul lui Seif al-Islam. Potrivit unor telegrame publicate de WikiLeaks, el a reprezentat Guvernul Libiei în cadrul unor negocieri pentru achiziţii de arme şi ca persoană de contact în probleme militare şi politice. "Mesajul care i s-a trasmis este că (Muammar) Kadhafi trebuie să plece şi că va da socoteală pentru crimele comise în faţa unui tribunal penal internaţional", a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei britanice, refuzând să ofere alte detalii.

Unii dintre asistenţii fiilor liderului libian au subliniat, însă, că aceştia ar putea fi nevoiţi să treacă peste tatăl lor şi să caute "strategii de ieşire" care să împiedice ţara să cadă pradă anarhiei. Una dintre ideile sugerate, pe care The Guardian nu a putut să o confirme din alte surse, ar fi ca Muammar Kadhafi să predea puterea. Mutassim, în prezent consilier pentru probleme de securitate naţională a Libiei, ar deveni preşedinte interimar, într-un Guvern de uniune naţională, incluzând opoziţia. Dar ideea ar putea fi respinsă atât de rebeli, cât şi de comunitatea internaţională.

Pe de altă parte, Ali Abdussalam Treki, un diplomat libian de rang înalt, a refuzat să accepte numirea lui Kadhafi ca ambasador la ONU, condamnând "vărsarea de sânge", potrivit unor surse. Totodată, oficialii verificau informaţii potrivit cărora Tarek Khalid Ibrahim, adjunctul şefului misiunii libiene la Londra, urma să dezerteze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici