Venezuela a închis peste 100 de oameni de afaceri "burghezi", pentru că practicau preţuri incorecte

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a intensificat o campanie împotriva afacerilor private, trimiţând la închisoare peste 100 de oameni de afaceri "burghezi", parte a ceea ce preşedintele numeşte un "război economic" împotriva preţurilor incorecte.

544 afișări
Imaginea articolului Venezuela a închis peste 100 de oameni de afaceri "burghezi", pentru că practicau preţuri incorecte

Nicolas Maduro (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

"Am rupt coloana vertebrală a războiului economic şi a loviturii de stat economice pe care o pregăteau. Avem la acest moment în spatele gratiilor peste 100 de burghezi", declarat Maduro.

În ultimele săptămâni, preşedintele a trimis soldaţi să pună sechestru pe magazinele de electronice acuzate de preţuri incorecte, constituirea de stocuri nejustificate şi speculă. Magazinele au fost ulterior luate cu asalt de vânători de chilipiruri şi au avut loc chiar şi jafuri, afirmă martori oculari, potrivit Financial Times.

De asemenea, statul a trimis inspectori la circa 1.400 de alte afaceri.

Guvernul afirmă că oameni de afaceri fără scrupule aparţinând "burgheziei parazite" au majorat preţurile la unele produse de peste zece ori. Preşedintele a afirmat că va impune limite marjelor de profit şi va intensifica verificările, pentru a se ajunge la preţuri "corecte".

"Sunt barbari, aceşti paraziţi capitalişti", a spus el.

Pentru criticii regimului, acţiunile autorităţilor reprezintă o încercare de a transfera asupra sectorului privat vina pentru deteriorarea situaţiei economice a ţării.

Maduro a moştenit o bombă cu ceas de la precedentul preşedinte, Hugo Chavez, scrie Financial Times. Lipsa unor politici adecvate a condus la declinul rezervelor valutare şi la o inflaţie de 54%. Venezuela se confruntă cu deficite de alimente şi bunuri, atribuite de economişti perturbărilor de pe piaţa valutară.

Preşedintele dă, însă, vina pe forţele de dreapta sprijinite de SUA, despre care afirmă că vor să destabilizeze ţara.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici