Violenţele continuă să se extindă în M.Britanie. Un comisariat de poliţie din Nottingham, incendiat

Un comisariat de poliţie a fost incendiat marţi seara, cu cocteiluri Molotov, în oraşul Nottingham, fără ca vreo persoană să fie rănită, a anunţat poliţia, în condiţiile în care violenţele continuă să se extindă în Marea Britanie.

2107 afișări
Imaginea articolului Violenţele continuă să se extindă în M.Britanie. Un comisariat de poliţie din Nottingham, incendiat

Violenţele continuă să se extindă în M.Britanie. Un comisariat de poliţie din Nottingham, incendiat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Comisariatul de poliţie de la Canning Circus a fost incendiat cu cocteiluri Molotov, de un grup de 30-40 de bărbaţi", a anunţat poliţia, precizând că nu au fost "semnalaţi răniţi până în prezent".

"Incendiul din comisariat (...) a fost stins" şi "cel puţin opt persoane au fost arestate", potrivit aceleiaşi surse.

Primele violenţe au izbucnit sâmbătă la Londra, pe fondul unei manifestaţii care cerea dreptate după moartea unui bărbat de 29 de ani, Mark Duggan, împuşcat de poliţie la Tottenham, un cartier din nordul capitalei.

Violenţele s-au extins în mai multe oraşe din ţară, determinându-l pe premierul David Cameron să-şi întrerupă concediul. El s-a angajat să restabilească ordinea şi calmul după trei nopţi de violenţe soldate cu un mort, anunţând suplimentarea forţelor de poliţie.

Al treilea oraş al ţării, Manchester (nord-vest), părea cel mai afectat. Aproximativ 50 de persoane au fost arestate. Comandantul adjunct al poliţiei locale, Garry Shewan, a evocat o intensitate pe care nu a mai "observat-o niciodată anterior".

Sute de tineri cu cagule au înfruntat poliţiştii şi au lansat proiectile asupra lor, spărgând geamuri, jefuind, incendiind magazine şi maşini.

La circa 40 de kilometri, la Liverpool, 200 de tineri au bombardat poliţia cu proiectile şi au provocat pagube, 35 de persoane fiind arestate.

Incidente minore au mai fost semnalate la Reading, Oxford şi Milton Keynes, la 50 de kilometri vest şi nord-vest de Londra.

Capitala a rămas în general calmă, după mobilizarea a 16.000 de poliţişti, faţă de 6.000 înainte.

Dar o tensiune puternică era perceptibilă, numeroase magazine fiind închise mai devreme. Poliţia a raportat prezenţa mai multor grupuri de tineri în Canning Town, un cartier defavorizat din estul capitalei.

Începând de sâmbătă, 768 de persoane au fost arestate şi 111 poliţişti răniţi la Londra, în cele mai grave violenţe din ultimii peste 20 de ani.

Pentru a doua noapte consecutiv, alte incidente au izbucnit în cel de-al doilea oraş al ţării, Birmingham (centru), şi la periferia sa. La West Bromwich, 200 de persoane aflat în spatele unor baricade au aruncat proiectile asupra forţelor de ordine, au ars vehicule şi magazine, iar la Wolverhampton au fost jefuite mai multe magazine. În total, 109 persoane au fost arestate.

Premierul David Cameron a anunţat convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului joi şi va prezida miercuri o nouă reuniune de urgenţă a Guvernului.

Folosirea armatei este deocamdată exclusă, deşi violenţele se extind în ţară, în faţa poliţiştilor depăşiţi de situaţie.

Comisia independentă care anchetează cazul bărbatului ucis de poliţie la Londra, al cărui deces a provocat protestele violente, susţine că în "acest stadiu nu există dovezi" că acesta a deschis focul asupra forţelor de ordine.

"Suntem dezgustaţi", a reacţionat familia victimei. "Suntem foarte, foarte furioşi şi vrem răspunsuri de la poliţie", pentru a şti "de ce a fost ucis".

Pentru a descuraja violenţele, poliţia a publicat fotografiile autorilor, realizate de camerele de supraveghere, şi urmăreşte reţelele de socializare, care sunt folosite pentru organizarea protestelor. Poliţia le-a cerut de asemenea părinţilor să-şi supravegheze copiii seara.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici