Vlad Filat răspunde acuzaţiilor lui Voronin privind şantajul la care SUA ar fi supus R.Moldova

Premierul moldovean, Vlad Filat, a răspuns, joi, acuzaţiilor liderului comunist Vladimir Voronin, potrivit cărora Statele Unite au şantajat Republica Moldova pentru a trimite militari în Afganistan, în schimbul a 262 de milioane de dolari, relatează Moldpres, în pagina electronică.

33 afișări
Imaginea articolului Vlad Filat răspunde acuzaţiilor lui Voronin privind şantajul la care SUA ar fi supus R.Moldova

Vlad Filat răspunde acuzaţiilor lui Voronin privind şantajul la care SUA ar fi supus R.Moldova (Imagine: Lucian Stănescu/Mediafax Foto)

Într-un interviu pentru agenţia moldoveană de ştiri, Filat a fost întrebat care este poziţia Guvernului în legătură cu afirmaţiile potrivit cărora atât asistenţa din partea Statelor Unite, cât şi cea din partea Fondului Monetar Internaţional au fost condiţionate de participarea Republicii Moldova la misiuni internaţionale de menţinere a păcii, în special Afganistan.

Filat a răspuns că Parlamentul este cel care decide mobilizarea de militari, fie că este vorba despre Irak sau Afganistan. "În primul rînd, nu Guvernul este acela care trimite militari în Afganistan - acest lucru se face printr-o hotărâre a Parlamentului. Aşa s-a procedat şi anterior, când militari din Republica Moldova au participat la misiuni de pacificare în Irak".

Filat a adăugat că decizia din Legislativ privind mobilizarea de trupe în Irak a fost luată în unanimitate, ea intervenind la iniţiativa fostei guvernări. "(...) Aceia care încearcă acum să speculeze pe marginea unei eventuale deplasări a militarilor moldoveni în Afganistan, au promovat ei înşişi anterior ideea participării la misiunile de pace din Irak. Anume la iniţiativa fostei guvernări, în Parlament au fost adoptate unanim hotarârile privind deplasarea militarilor noştri în Irak".

Premierul moldovean a subliniat că trebuie făcută "o distincţie clară între acţiunile militare şi misiunile de pace". "(Republica) Moldova participă doar la acţiuni de pace, şi nicidecum la acţiuni militare. Datorită geniştilor noştri, au fost salvate mai multe vieţi omeneşti, lucru apreciat inclusiv pe plan internaţional", a afirmat Filat.

El a mai spus că "nu se pune problema deplasării militarilor în termen, ci doar a celor profesionişti, care manifestă dorinţa de a participa la acţiuni de menţinere a păcii".

"Republica Moldova tinde să facă parte şi să beneficieze de prezenţa într-un spaţiu de securitate internaţional comun. Dar este imposibil să culegi doar beneficii, fără a contribui cu nimic", a conchis şeful Guvernului moldovean.

Fostul preşedinte moldovean, Vladimir Voronin, a declarat miercuri că Statele Unite au şantajat Republica Moldova pentru a trimite militari în Afganistan, în schimbul a 262 de milioane de dolari, sprijinul financiar oferit recent de administraţia americană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici