Vlad Filat şi Vladimir Voronin, printre cei mai bogaţi parlamentari moldoveni

Premierul în exerciţiu Vlad Filat şi liderul comunist Vladimir Voronin se numără printre cei mai bogaţi deputaţi din viitorul Parlament moldovean, potrivit declaraţiilor de avere depuse de aceştia în momentul înscrierii în campania electorală, relatează PRO TV Chişinău.

48 afișări
Imaginea articolului Vlad Filat şi Vladimir Voronin, printre cei mai bogaţi parlamentari moldoveni

Vlad Filat (Foto) şi Vladimir Voronin, printre cei mai bogaţi parlamentari moldoveni (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Preşedintele Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu a avut în ultimul an un salariu de aproximativ 350.000 de lei moldoveneşti (21.300 de euro), un apartament cu trei camere în Chişinău şi un garaj.

Vladimir Voronin câştigă din salariu şi pensie de aproximativ 500.000 de lei moldoveneşti (30.440 de euro). El are o casă în Corjova, o vilă în Pârâta, un apartament de 232 de metri pătraţi la Chişinău şi un garaj. Voronin mai deţine şi un teren în Budeşti, de 3.326 de hectare. Liderul comuniştilor nu a declarat însă vila din Chişinău despre care primarul capitalei susţine că îi aparţine.

De asemenea, comparativ cu declaraţia depusă de Voronin la alegerile de anul trecut, din aceasta au dispărut acţiunile soţiei sale, în valoare de şase milioane de lei moldoveneşti (365.280 de euro), pe care le deţinea la Fincombank.

Nici averea liderului PLDM, Vlad Filat, nu este de neglijat, el fiind cel mai înstărit liberal-democrat. Astfel, Filat a câştigat din salariu în ultimii doi ani de 222.000 de lei (13.500 de euro), însă cea mai mare parte a venitului său provine din investiţii, respectiv peste şapte milioane de lei moldoveneşti (peste 426.000 de euro).

Premierul deţine o casă de aproape 400 de metri pătraţi în Chişinău, acţiuni în valoare de peste 11 milioane de lei moldoveneşti (aproximativ 670.000 de euro) la o companie privată şi două maşini. Faţă de alegerile din 29 iulie, din declaraţia lui Filat a dispărut o maşină de lux.

La liberali, primii deputaţi de pe listă par a fi cei mai bogaţi. Astfel, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a câştigat din salariu de peste 100.000 de lei moldoveneşti (6.000 de euro), iar din acţiunile pe care le deţine la o societate a obţinut 500.000 de lei (30.440 de euro). El mai deţine un apartament în Chişinău şi o maşină Mercedes C180.

De asemenea, noul Parlament moldovean este dominat de bărbaţi. Doar 19 femei au câştigat mandate în noua legislatură din totalul de 101 deputaţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici