Vladimir Putin acuză SUA pentru eşecul negocierilor privind scutul antirachetă din Europa

Negocierile dintre Washington şi Moscova privind scutul european antirachetă au eşuat din cauză că negociatorii americani nu au fost dispuşi să transcrie pe hârtie propunerile lor verbale, a declarat premierul rus Vladimir Putin, candidat la prezidenţiale, relatează RIA Novosti în pagina online.

166 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin acuză SUA pentru eşecul negocierilor privind scutul antirachetă din Europa

Vladimir Putin acuză SUA pentru eşecul negocierilor privind scutul antirachetă din Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ne-au făcut unele propuneri care erau practic convenite şi le-am cerut să le trecem pe hârtie", a afirmat Putin într-un interviu cu şase publicaţii străine (Le Monde, The Times, La Repubblica, Handelsblatt, The Globe and Mail şi Asahi Shimbun), desfăşurat la reşedinţa sa din Novo-Ogariovo.

"Ne-au făcut o propunere în timpul discuţiilor, ne-au spus: vă oferim asta, asta şi asta. Nu ne aşteptam la asta dar am spus că acceptăm. Vă rugăm să le treceţi pe hârtie", a precizat Putin. "Am aşteptat răspunsul lor două luni. Nu l-am primit, iar partenerii noştri americani şi-au retras propunerile, spunând că este imposibil", a adăugat el.

Putin a explicat că propunerile includeau garanţii că scutul european antirachetă nu va fi îndreptat împotriva Rusiei. De asemenea, specialiştii ruşi ar fi putut monitoriza permanent componentele scutului şi radarele ar fi fost fixate pentru a viza direct Iranul, fiind "imposibil tehnic să fie întoarse spre Rusia".

Mai multe state NATO, între care şi România, au convenit să găzduiască elemente ale scutului antirachetă menit să protejeze Europa de rachete balistice care ar putea fi lansate de state precum Iranul şi Coreea de Nord.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici