Voronin acuză Ministerul moldovean al Apărării că încheie "acorduri secrete" cu Bucureştiul

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, acuză Ministerul moldovean al Apărării că încheie "acorduri secrete" cu Bucureştiul, pledând pentru neutralitatea permanentă a Republicii Moldova, informează ediţia online a ziarului Timpul.

26 afișări
Imaginea articolului Voronin acuză Ministerul moldovean al Apărării că încheie "acorduri secrete" cu Bucureştiul

Voronin acuză Ministerul moldovean al Apărării că încheie "acorduri secrete" cu Bucureştiul (Imagine: Radu Stefan/Mediafax Foto)

Voronin a organizat o conferinţă de presă pentru a prezenta un proiect de lege privind statutul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

"Ideea proiectului a apărut după venirea la guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană", a declarat Voronin.

"Ministerul moldovean al Apărării încheie acorduri secrete cu Ministerul Apărării din România - stat membru NATO. Sunt sigur că în viitorul apropiat autorităţile vor iniţia reprofilarea a diferite obiective pentru transformarea lor în baze militare străine", a afirmat Voronin.

Proiectul conţine bazele politice, militare, economice şi umanitare ale neutralitătii şi va fi depus marţi la Parlament. "Proiectul prevede demilitarizarea totală sau parţială a teritoriului Republicii Modova, asta vom hotărî mai tarziu şi, desigur, presupune şi rezolvarea conflictului transnistrean", a spus Voronin.

Potrivit Europa Liberă, Vladimir Voronin a acuzat partidele aflate la guvernare că ar transforma "integrarea europeană în integrare euroatlantică", erodând statutul de neutralitate prevăzut de Constituţie.

În cursul conferinţei de presă, Voronin a subliniat că proiectul de lege este menit să consolideze neutralitatea R.Moldova şi să împiedice aderarea ţării la NATO.

Conform Jurnal de Chişinău, proiectul lui Voronin ar prevedea interzicerea venirii de trupe străine pe teritoriul Republicii Moldova şi interzicerea participării la acţiuni militare străine.

"Sunt anumite primejdii şi tentative camuflate referitoare la folosirea bazelor de la Mărculeşti. Sunt şi alte chestii. De aceea, trebuie să avem aceasta lege", a insistat Voronin.

Liderul comunist a sugerat că principalul pericol îl reprezintă "acordurile netransparente" dintre Republica Moldova şi România, dar şi "aiurelile" liderilor politici.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici