Washingtonul îi cere lui Muammar Kadhafi fapte, nu vorbe

Statele Unite au reacţionat sec, miercuri, la mesajul adresat de Muammar Kadhafi preşedintelui Barack Obama, Casa Albă cerând fapte şi nu vorbe, în timp ce secretarul de Stat american a repetat că dictatorul libian "ştie ce are de făcut".

29 afișări
Imaginea articolului Washingtonul îi cere lui Muammar Kadhafi fapte, nu vorbe

Washingtonul îi cere lui Muammar Kadhafi fapte, nu vorbe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu există niciun secret cu privire la ceea ce se aşteaptă, în prezent, de la Kadhafi", a declarat secretarul de Stat american, într-o conferinţă de presă. "Cu cât va înceta mai repede baia de sânge, cu atât va fi mai bine pentru toată lumea", a subliniat Clinton.

Colonelul Muammar Kadhafi trebuie să opteze pentru încetarea focului, retragerea trupelor sale şi "trebuie să se ia o hotărâre cu privire la plecarea sa de la putere şi (...) plecarea sa din Libia", a afirmat Clinton, care a făcut aceste declaraţii după o întâlnire cu ministrul italian al Afacerilor Externe, Franco Frattini.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Barack Obama, Jay Carney, a confirmat, anterior, expedierea unei scrisori, "evident că nu prima", de către colonelul libian.

Agenţia oficială libiană Jana a anunţat prima că Muammar Kadhafi a "trimis miercuri un mesaj preşedintelui american, Barack Obama, în urma retragerii Statelor Unite din coaliţia agresivă, colonialistă şi cruciată împotriva Libiei".

Fără să dezvăluie conţinutul mesajului, Carney a declarat că preşedintele Obama spune, de mai multe săptămâni, că o încetare a focului în Libia depinde "de fapte şi nu de vorbe (şi) de o încetare a violenţelor".

"Vorbele nu înseamnă fapte", a insistat purtătorul de cuvânt.

Armata americană şi-a retras luni avioanele de luptă din operaţiunea internaţională din Libia. Aceasta va mai furniza doar avioane destinate alimentării în zbor şi misiuni de bruiere şi supraveghere.

Hillary Clinton a dat asigurări, răspunzând unei întrebări pe această temă, că are deplină încredere în NATO, care conduce misiunea, notând că este dificil pentru "puterea aeriană, singură" să atace forţele lui Kadhafi, care "se furişază în oraşe" şi "plasează lunetişti de elită pe acoperişuri".

În acest context, a spus ea, NATO "acţionează în mod admirabil" şi "câştigă timp şi teren" pentru insurgenţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici