Washingtonul încurajează Beijingul să exercite presiuni asupra Phenianului pentru "a se angaja pe drumul cel bun"

China trebuie să exercite presiuni asupra Coreei de Nord pentru ca aceasta din urmă să renunţe la armele sale nucleare dacă doreşte ca Statele Unite să-şi schimbe tactica militară în regiune, a apreciat marţi adjunctul secretarului de Stat pentru Extremul Orient, Daniel Russel.

235 afișări
Imaginea articolului Washingtonul încurajează Beijingul să exercite presiuni asupra Phenianului pentru "a se angaja pe drumul cel bun"

Washingtonul încurajează Beijingul să exercite presiuni asupra Phenianului (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Daniel Russel a recunoscut că Beijingul s-a arătat în ultimul timp nemulţumit de eforturile Statele Unite în vederea consolidării cooperării în materie de apărare cu aliaţii lor japonez şi sud-coreean.

"Mijlocul cel mai direct pentru China de a avea un cuvânt de spus în aceste desfăşurări militare şi proiecte de alianţe strategice este de a-şi folosi influenţa asupra Coreei de Nord pentru ca Phenianul să decidă să se angajeze pe drumul cel bun", a explicat Russel în cursul unei conferinţe telefonice organizate de grupul de reflecţie Asia Society.

China este cel mai apropiat aliat al Coreei de Nord şi majoritatea experţilor americani consideră că Beijingul nu vrea să rişte înlăturarea de la putere a regimului lui Kim Jong-un.

Russel a salutat atitudinea Beijingului cu privire la susţinerea în Consiliul de Securitate al ONU a unor rezoluţii care înăspresc sancţiunile împotriva Phenianului. De asemenea, China şi-a redus volumul exporturilor în Coreea de Nord.

Însă, în opinia adjunctului secretarului de Stat, China ar trebui "să ia măsuri suplimentare pentru a convinge Coreea de Nord că nu are o altă opţiune decât să respecte obligaţiile" internaţionale şi să pună capăt programului său nuclear.

În pofida unor rezoluţii ale Consiliului de Securitate, care îi interzic din 2006 Coreei de Nord să desfăşoare activităţi nucleare sau balistice, Phenianul a sfidat comunitatea internaţională, efectuând numeroase lansări de rachete cu rază scurtă de acţiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici