Schimb de focuri la frontiera maritimă coreeană: "Obuze din Coreea de Nord au căzut în partea noastră. Am replicat deschizând focul" - VIDEO, FOTO

Coreea de Sud a anunţat luni că a răspuns la salvele de artilerie lansate de Coreea de Nord în cadrul exerciţiilor efectuate la frontiera lor maritimă, pe care Phenianul o contestă de şase decenii. Coreea de Nord a tras aproximativ 500 de obuze luni, în cursul unui exerciţiu la frontiera maritimă cu Sudul, dintre care aproximativ 100 au căzut de partea sud-coreeană, a anunţat Ministerul Apărării, la Seul.

32004 afișări
Imaginea articolului Schimb de focuri la frontiera maritimă coreeană: "Obuze din Coreea de Nord au căzut în partea noastră. Am replicat deschizând focul" - VIDEO, FOTO

Schimb de focuri la frontiera maritimă coreeană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 12:35 - Coreea de Nord a tras aproximativ 100 de obuze în apele sud-coreene

"Nordul a tras aproximativ 500 de obuze (...), iar 100 au căzut în apă, în partea de sud a frontierei", a anunţat Kim Min-seok, un purtător de cuvânt al ministerului, într-o conferinţă de presă.

Coreea de Sud a răspuns trăgând obuze în apele nord-coreene.

Ministerul sud-coreean al Apărării a denunţat "o provocare premeditată şi o tentativă de a testa hotărârea armatei noastre" de a apăra frontiera.

"Dacă Nordul reacţionează la tirurile noastre de ripostă legitimă şi se foloseşte de ele ca de un pretext pentru o nouă provocare împotriva apelor şi insulelor noastre, vom angaja represalii ferme", a avertizat Kim Min-seok.

"Obuze lansate de Coreea de Nord au căzut în partea noastră (de frontieră) şi am replicat deschizând focul", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al statului major al armatelor sud-coreene. Locuitorii insulei frontaliere Baengnyeong au primit ordinul de a se refugia în adăposturi, a precizat un oficial local contactat de AFP.

Coreea de Nord a anunţat anterior că desfăşoară manevre militare în apropiere de frontiera maritimă, cu muniţie de război.

În replică, Seulul a avertizat că orice depăşire a frontierei va fi urmată de represalii.

Graniţa maritimă dintre cele două ţări a fost de mai multe ori scena unor confruntări sângeroase între cele două părţi. Ultimul incident a avut loc în 2010, când Phenianul a bombardat o insulă sud-coreeană în apropiere de zona frontierei, provocând moartea a patru persoane şi aducând peninsula la un pas de război.

Numită "Linia de limită a Nordului", frontiera a fost trasată de forţele Naţiunilor Unite şi SUA în 1953, la sfârşitul războiului coreean. Phenianul o contestă şi refuză să o recunoască.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al ministerului sud-coreean al Apărării, Wi Yong-Seop, a declarat că Phenianul "a trimis un mesaj pentru a sublinia că are intenţii ostile". "Obiectivul lor este să ne ameninţe, să amplifice tensiunile privind graniţa din Marea Galbenă şi peninsula", a apreciat el.

Coreea de Nord a desemnat în acest sens şapte zone maritime şi a avertizat Seulul să evite trimiterea de nave în aceste zone. "Am atras atenţia Nordului că vom răspunde cu focuri de armă, dacă obuze vor ajunge în partea noastră a frontierei", a declarat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al Statului Major al armatei sud-coreene.

Phenianul a avertizat anterior că "nu exclude" un al patrulea test nuclear.

Coreea de Nord a desfăşurat trei teste nucleare: în octombrie 2006, în mai 2009 şi în februarie 2013.

În ultimele săptămâni, Phenianul a desfăşurat mai multe tiruri cu rachete cu rază scurtă şi medie, în semn de nemulţumire faţă de manevrele militare comune americano-sud-coreene, care au început în februarie şi urmează să se încheie în aprilie.

Manevrele comune organizate de SUA şi Coreea de Sud în fiecare an provoacă de fiecare dată proteste vehemente din partea Coreei de Nord, care acuză un antrenament în vederea invadării Nordului peninsulei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici