Coreea de Sud: Lansarea rachetelor nord-coreene a fost un act calculat de provocare

Coreea de Sud a calificat, vineri, lansarea de către Phenian a patru rachete cu rază scurtă de acţiune drept un "act calculat de provocare", destinat să coincidă cu manevrele militare dintre Seul şi Washington.

1011 afișări
Imaginea articolului Coreea de Sud: Lansarea rachetelor nord-coreene a fost un act calculat de provocare

Coreea de Sud: Lansarea rachetelor nord-coreene a fost un act calculat de provocare (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Cu manevrele actuale, vedem aceste tiruri drept un act calculat de provocare", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Kim Min-Seok.

Phenianul a efectuat joi aceste tiruri de rachetă în mare, pe coasta de est a ţării, a anunţat joi Seulul.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steven Warren, acestea ar fi rachete de tip Scud cu rază scurtă de acţiune, pe care nord-coreenii sunt autorizaţi să le lanseze. Dar Departamentul de Stat american a cerut Coreei de Nord "să dea dovadă de moderaţie şi să ia măsuri pentru ameliorarea relaţiilor cu vecinii".

Purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării a anunţat că rachetele au fost într-adevăr de tip Scud, cu o rază de acţiune de 300 până la 800 de kilometri şi capabile să atingă orice ţintă din Coreea de Sud.

"Dacă Nordul încearcă să îşi îmbunătăţească (rachetele) Scud sau le testează, noi vom analiza situaţia pentru a reflecta la contramăsuri", a adăugat el.

Washingtonul şi Seulul au început luni exerciţiile militare comune care au loc anual, în pofida protestelor Phenianului, care le consideră un antrenament pentru invazia nordului Peninsulei Coreene.

Phenianul testează periodic rachete şi analiştii apreciază că testul de joi nu va provoca neapărat o creştere bruscă a tensiunilor dintre cei doi vecini.

După luni de tensiuni puternice în ultimul timp, relaţiile dintre cei doi vecini au intrat într-o fază de relativ calm, care s-a tradus în februarie prin reuniunea familiilor separate de războiul din Coreea (1950-1953), primele din ultimii trei ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici