Zeci de morţi şi sute de răniţi, într-o serie de explozii la Bagdad

Cel puţin 75 de persoane au fost ucise şi alte 310 rănite, miercuri, în mai multe explozii din Bagdad, printre care două atentate cu maşină-capcană, potrivit unor surse din cadrul ministerelor Afacerilor Interne şi Apărării.

51 afișări
Imaginea articolului Zeci de morţi şi sute de răniţi, într-o serie de explozii la Bagdad

Zeci de morţi şi sute de răniţi, într-o serie de explozii la Bagdad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anterior, cinci spitale anunţaseră că cel puţin 49 de persoane au fost ucise, iar alte 370 au fost rănite, iar iniţial Ministerul de Interne anunţase că cel puţin 20 de persoane au fost ucise şi alte 70 au fost rănite, într-un dublu atentat cu maşină-capcană comis în centrul Bagdadului, în apropierea sediilor a două ministere.

Zeci de morţi şi sute de răniţi, într-o serie de explozii la Bagdad

Atentatul comis împotriva Ministerului Afacerilor Externe s-a soldat cu 47 de morţi şi 195 de răniţi, iar în urma celui comis împotriva Ministerului Finanţelor s-au înregistrat 28 de morţi şi 96 de răniţi, potrivit surselor citate.

Primul camion era parcat sub podul unei căi ferate rapide care leagă nordul de sudul capitalei. Construcţia s-a prăbuşit în urma deflagraţiei şi mai multe maşini au căzut în gol, a afirmat un poliţist aflat la locul atentatului.

Ministerul Finanţelor, care se găsea în apropierea imediată, a fost de asemenea afectat şi cei 200 de angajaţi care se aflau în clădire au fost răniţi sau ucişi, potrivit unui oficial din domeniul medical.

După câteva minute, un alt camion-capcană exploda în faţa Ministerului Afacerilor Externe, provocând moartea a cel puţin 17 persoane şi rănirea altor 130, potrivit serviciilor medicale.

Un jurnalist al AFP aflat în zonă a văzut corpuri calcinate, în apropiere de un crater de trei metri adâncime şi zece în lăţime. Toată faţada acestui minister şi zidul care o înconjura au fost distruse.

Zeci de morţi şi sute de răniţi, într-o serie de explozii la Bagdad

"Eram la biroul meu din minister când a avut loc explozia. Clădirea s-a zdruncinat", a afirmat Hassan, un angajat al ministerului, cu faţa însângerată şi acoperită cu bandaje.

"Eram acasă cu familia mea. Tavanul s-a prăbuşit", a adăugat Hamid, în vârstă de 46 de ani, aflat încă în stare de şoc, locuitor al unui imobil situat la câteva sute de metri de explozie.

"Guvernul ne spune că securitatea a revenit, dar unde este ea? Atentatul s-a produs în faţa Ministerului Afacerilor Externe, în centrul Bagdadului", a subliniat el, în parcarea imobilului, acoperită cu un fum negru şi dens provocat de zecile de vehicule incendiate.

Susţinută de cele două fiice ale sale, Khalida, în vârstă de 40 de ani, era pe jumătate inconştientă. "Nu ştiu ce s-a întâmplat. Totul a explodat", povesteşte fiul său, Adnan, încercând să o ducă pe mama lor la un spital.

O maşină-capcană a explodat în cartierul Baya, în vestul Bagdadului, două persoane fiind ucise şi cinci rănite.

Anterior, două obuze de mortieră au lovit "Zona Verde", iar un altul a căzut în afara acestui sector foarte protejat, unde se află mai multe ministere şi ambasade, printre care şi cea a Statelor Unite, anunţase o sursă din cadrul serviciilor de securitate.

Zeci de morţi şi sute de răniţi, într-o serie de explozii la Bagdad

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici