Zeci de suspecţi de crime de război trăiesc în Marea Britanie

Nouăzeci şi nouă de persoane suspectate de comiterea unor crime de război trăiau pe teritoriul Marii Britanii în perioada ianuarie 2012-martie 2013, potrivit unor date obţinute de BBC de la Ministerul britanic de Interne.

156 afișări
Imaginea articolului Zeci de suspecţi de crime de război trăiesc în Marea Britanie

Zeci de suspecţi de crime de război trăiesc în Marea Britanie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Suspecţii sunt originari din Afganistan, Iran, Irak, Libia, Rwanda, Serbia şi Sri Lanka.

Începând din ianuarie 2012 şi timp de aproximativ 15 luni, ministerul a efectuat anchete asupra a 800 de cazuri de persoane suspectate de comiterea unor de crime de război şi crime împotriva umanităţii, făcând "recomandări defavorabile" în 99 de cazuri pentru persoane care au solicitat cetăţenie britanică, azil sau reînnoire a vizei.

Dintre cele 99 de persoane suspectate, trei au dost deportate anul trecut, 20 nu au primit azil, iar pentru 46 a fost refuzată cetăţenia britanică, dar, potrivit BBC, ar fi rămas în Marea Britanie. Soarta celorlalte persoane nu este cunoscută.

Ministerul de Interne încearcă astfel ca Regatul Unit să nu devină "un refugiu pentru criminali de război".

"Orice persoană acuzată de aceste crime ar trebui judecată în ţara sa şi noi ne angajăm să le trimitem în ţara lor", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

În mai 2013, cinci ruandezi suspectaţi că au participat la genocidul împotriva populaţiei tutsi, în 1994, au fost arestaţi în Regatul Unit, însă ei neagă acuzaţiile care le sunt aduse. Trei dintre ei se află în detenţie provizorie, în timp ce ceilalţi doi au fost eliberaţi.

Înalta Curte de Justiţie din Londra a blocat în 2009 extrădarea a patru dintre cei cinci supecţi, apreciind că ar putea să nu beneficieze de un proces echitabil în ţara lor.

La rândul său, poliţia a spus că anchetează 56 de persoane suspectate de comiterea unor crime de război.

Diferenţa constatată între datele comunicate de Ministerul de Interne şi cele ale poliţiei ridică întrebarea dacă funcţionarii au făcut erori când au identificat persoanele susceptibile de comiterea unor crime de război, a reacţionat deputatul Michael McCann, aflat la conducerea grupului parlamentar însărcinat cu prevenirea genocidelor.

Kevin Laue, consilier judiciar pentru Redress, o organizaţie care luptă împotriva genocidelor, a cerut "mai multe resurse" pentru poliţie, astfel încât să poată investiga aceste cazuri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici