Zelenski: Bakhmut este complet distrus, dar Rusia nu a câştigat bătălia sângeroasă pentru oraş

  • Întrebat duminică dacă forţele sale au controlat oraşul din estul Ucrainei, Zelenski a declarat: „Este păcat, este o tragedie, dar pentru astăzi Bakhmut este doar în inimile noastre”.
  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că Bakhmut este complet distrus, dar a negat că Rusia a câştigat bătălia sângeroasă pentru oraş.
  • Paramilitarii ruşi Wagner au afirmat că au capturat oraşul sâmbătă.
945 afișări
Imaginea articolului Zelenski: Bakhmut este complet distrus, dar Rusia nu a câştigat bătălia sângeroasă pentru oraş

Zelenski: Bakhmut este complet distrus, dar Rusia nu a câştigat bătălia sângeroasă pentru oraş

Într-o înregistrare video, fondatorul său, Evgheni Prigojin, care poza alături de unii dintre luptătorii săi, a declarat că forţele sale au controlat întregul oraş, deşi guvernul ucrainean a negat rapid acest lucru, recunoscând în acelaşi timp că situaţia era "critică".
 
Iar duminică, preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia a câştigat bătălia pentru Bakhmut şi că toate trupele care au excelat vor primi premii de stat, potrivit BBC.
 
Analiştii spun că Bakhmut are o valoare strategică redusă pentru Moscova, dar capturarea sa ar fi o victorie simbolică pentru Rusia după cea mai lungă bătălie din războiul din Ucraina de până acum.

Cele două tabere se luptă pentru acest oraş din august

Oficialii occidentali estimează că între 20.000 şi 30.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi la Bakhmut, în timp ce armata ucraineană a plătit, de asemenea, un preţ greu.
 
Zelenski a fost întrebat despre Bakhmut la reuniunea naţiunilor G7 de la Hiroshima, unde s-a alăturat negocierilor cheie.
 
„Trebuie să înţelegeţi că nu există nimic. Au distrus totul", a spus el, adăugând că există "o mulţime de ruşi morţi". „Apărătorii noştri... au făcut o treabă puternică şi, bineînţeles, îi apreciem pentru munca lor excelentă".
 
Aproape nicio clădire nu a mai rămas în picioare în oraş, iar aproape întreaga sa populaţie a fugit.
 
Speranţa Ucrainei este că bătălia de lungă durată a epuizat armata şi proviziile Rusiei.
 
Zelenski a numit anterior oraşul "o fortăreaţă" a moralului ucrainean.
 
Forţele wagner au condus atacul asupra oraşului, iar Prigozhin a criticat în mod frecvent Ministerul rus al Apărării pentru că nu a furnizat luptătorilor săi provizii adecvate.
 
În videoclipul de sâmbătă, Prigozhin a spus: „Nimeni nu ne poate reproşa în mod pedant faptul că cel puţin o bucată nu a fost luată".
 
El a declarat că trupele Wagner se vor retrage din oraş la sfârşitul acestei luni pentru a se odihni şi pentru a preda controlul trupelor regulate ruseşti.
 
În înregistrarea video se pot auzi explozii pe fundal, ceea ce sugerează că luptele continuă în apropierea oraşului, dacă nu în interiorul acestuia.
 
El a mai afirmat anterior că forţele sale au cucerit Bakhmut, sau cea mai mare parte a acestuia, doar pentru ca bătălia să continue.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici