Gândurile lui Cristoiu: Carmen Iohannis le eclipsează pe toate. A devenit un clişeu. N-am pomenit aşa ceva nici în presa comunistă

Analistul politic Ion Cristoiu atrage atenţia că preşedintele Iohannis şi soţia sa, Carmen, fac obiectul unei campanii de imagine în presa „de cartel” al cărei scop este exacerbarea rolului şefului statului la nivel internaţional, recentul summit NATO de la Londra fiind un exemplu.

46810 afișări

Jurnalistul a explicat joi, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, că o caracteristică a campaniei „de umflare” a imaginii lui Klaus şi Carmen Iohannis este transformarea unor elemente obişnuite de protocol în ceva unic, amintind de epoca Ceauşescu.

„Pe vremea lui Nicolae Ceauşescu era o misiune, o sarcină a presei de a arăta importanţa internaţională a lui Ceauşescu, care chiar era, adică chiar era. Asistăm acum la ora actuală la un fel de umflare cu gura a unui balon care se numeşte «importanţa internaţională a lui Klaus Iohannis». De ce spun, pentru că elemente de protocol sunt prezentate de presa mituită, aşa îi spun eu, de Cartel, ca fiind unicităţi. De exemplu s-a făcut mare tărăboi de faptul că regina a stat de vorbă cu Carmen Iohannis, păi regina a stat de vorbă în cadrul unui protocol, nu are nici o semnificaţie. Aaa, dacă cu celelalte dădea mâna şi pe ea o îmbrăţişa şi spunea ceva la ureche, ziceam, aici e o chestie deosebită”, a explicat analistul politic.

Ion Cristoiu a susţinut că dejunul la care a fost invitat preşedintele Iohannis de liderul de la Casa Albă, Donald Trump, cu ocazia summit-ului NATO de la Londra, a costat bugetul României 4 miliarde de dolari.

„Domnul Klaus Iohannis a fost, într-adevăr, invitat la un şpriţ restrâns împreună cu toţi cei care au aprobat, au pus în PIB 2%, numai că dejunul ăsta la care domnul Trump o fi dat vreo 100 de euro pentru fiecare persoană, hai 200, pe noi ne-a costat 4 miliarde, adică noi avem o presă atât de sărmană încât nu reuşeşte să disocieze între ce e avantaj naţional. Un politician ca Trump zice mă «şi trebuie să obţinem de la românii ăia 4 miliarde», de aia s-a şi balansat problema cu deficitul că trebuia să plătim rachetele alea înainte. Şi îl întrebă pe consilier «şi domnule, şi Klaus Iohannis ce vrea?» şi dacă era alt preşedinte, (...) cum spunea Cătălin Ivan sau cine era, Cataramă, «românii spun aşa: renunţăm la 5G, dar daţi-ne şi dumneavoastră o afacere» şi vin consilierii şi spun «domnule preşedintele vrea să luaţi un dejun restrâns», bine zice ăla că nu mă costă nimic, de abia şi mănânc, deci aceasta nu a avut nici o semnificaţie”, a explicat jurnalistul.

Ion Cristoiu a arătat că, pe lângă preşedintele Iohannis, „presa de cartel” se ocupă şi de imaginea soţiei acestuia, Carmen, şi a criticat relatările conform cărora, la întâlnirile oficiale, aceasta reuşeşte să eclipseze toate celelalte doamne prezente prin apariţia sa.

„Nu mai spun de toate prostiile alea că doamna Iohannis a eclipsat-o pe Melania Trump. Să ştiţi că Bogdan Iacob tot el a făcut acum un bilanţ senzaţional, cred că l-a şi publicat, în care a arătat că ea a eclipsat pe toţi, mai ţineţi minte? A devenit un clişeu, a eclipsat-o pe regina Iordaniei, a eclipsat-o pe prinţesa Spaniei, a eclipsat-o pe Melania Trump, a eclipsat-o pe doamna Macron, înţeleg că ea le eclipsează pe toate, acuma nu vreau eu, sunt bărbat, nu vreau să fiu răutăcios să spun, domnule, chiar aşa? Dar este ruşinos că am o asemenea presă care ori ne crede proşti, ceea ce poate are dreptate că noi înghiţim toate astea şi în care transformă în elemente de protocol... vă dau un exemplu: deci zice titlu, nu mai dau că toate au fost titluri, «Klaus Iohannis va fi primit de regina Angliei», el a fost primit împreună cu toţi ăia... Nu mai spun că la astea cu regina Angliei, e păcat”, a susţinut jurnalistul.

În acest context, analistul politic a anunţat că va lansa cristoiublog.ro o rubrică nouă, „Presa care behăie”.

„Eu o să fac pe blog o rubrică presa care behăie, că aşa îmi place mie şi au dat aşa: imagini care au înconjurat globul, adică vă imaginaţi agenţia de presă din Africa de Sud, Malaysia au dat imaginile, Carmen Iohannis, prima noastră doamnă o eclipsează pe Melania Trump, nu... regina dă mâna cu Carmen Iohannis sub privire invidioase ale doamnei Trump, ale Melaniei Trump, nu ştiu de unde le-a scos şi a venit şi Angela Merkel. Nu e o glumă, aşa ceva nu am pomenit nici în presa comunistă, dar mă rog”, a mai spus Ion Cristoiu.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, marţi, în marja reuniunii NATO de la Londra, cu omologul său american, Donald Trump, cei doi fiind însoţiţi de nevestele lor, Carmen şi Melania. La rândul său, Trump i-a invitat la un prânz pe şefii statelor care alocă 2% din PIB pentru Apărare, printre acestea aflându-se şi România.

„Am spus că vreau să-i iau pe cei cu două procente la prânz. Le spun afectuos «cei cu două procente», dar vreau să-i iau la prânz, aşa că fac eu cinste”, a spus Donald Trump la prânzul la care a participat preşedintele Klaus Iohannis, dar şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici