Este mai riscant să mergi la magazin sau să comanzi produse acasă? Cum ne ferim de COVID-19 la cumpărături

În urmă cu doar câteva săptămâni, înainte de apariţia restricţiilor şi de puternica izbucnire a epidemiei de coronavirus în numeroase ţări, un simplu drum până la magazinul din colţul străzii sau până la cel mai apropiat supermarket nu păreau o adevărată aventură.

11191 afișări
Imaginea articolului Este mai riscant să mergi la magazin sau să comanzi produse acasă? Cum ne ferim de COVID-19 la cumpărături

Cum ne ferim de COVID-19 la cumpărături. Riscurile mersului la magazin şi al

În condiţiile actuale, de limitare a drumurilor la necesităţile de bază, Boris Johnson a recomandat folosirea serviciilor de livrare a alimentelor acolo unde acest lucru este posibil.

Dar care sunt cele mai sigure metode de a cumpăra mâncare: de la magazin sau prin comenzi livrate acasa?

Care sunt riscurile în magazine?

Coronavirusul se răspândeşte atunci când o persoană deja infectată răspândeşte în aer mici picături ce conţin virusul. Acestea pot transmite COVID-19 altor persoane dacă sunt respirate sau prin atingerea suprafeţelor pe care au aterizat.

Aşadar, mersul la cumpărături şi, implicit, contactul cu alte persoane, prezintă un risc de îmbolnăvire considerabil. Distanţarea socială - păstrarea a cel puţin 2 metri unul faţă de celălalt - este extrem de importantă şi implementată de multe magazine.

Supermarketurile sunt un „cadru ideal” pentru transferul de coronavirus, spune prof. Sally Bloomfield, de la Institutul de Igienă şi Medicină Tropicală din Londra. „Mulţi oameni ating şi înlocuiesc obiecte, produse, carduri bancare, butoane, chitanţe etc ... Ca să nu mai vorbim de faptul că se află în apropierea altor persoane."

Există şi modalităţi de a compensa aceste riscuri:

  • Spălaţi-vă mâinile timp de 20 de secunde cu apă şi săpun sau cu un produs de igienizare pe bază de alcool înainte şi după cumpărături
  • Trataţi suprafeţele ca şi cum ar putea fi contaminate, ceea ce înseamnă să evitaţi să vă atingeţi faţa după manipularea cărucioarelor de cumpărături, a coşurilor şi a produselor
  • Folosiţi metode de plată contactless

Cumpărăturile, în sine, sunt periculoase?

Nu există nicio dovadă pentru a susţine teoria că virusul este transmis prin alimente, sau că acesta poate fi eliminat prin gătire. Site-ul Agenţiei de Standarde Alimentare din Marea Britanie oferă sfaturi clare despre temperaturile optime de preparare pentru diferite categorii de alimente.

Totuşi, prof. Bloomfield ne atrage atenţia asupra unei alte probleme: ambalajele sunt, la rândul lor, un pericol. Recomandă manipularea atentă a ambalajelor şi folosirea aceleiaşi sacoşe o singură dată pe zi în timpul pandemiei.

Este riscant să comandăm produse acasă?

Multe restaurante locale şi-au reconstituit afacerile sub forma livrărilor la domiciliu. Dacă măsurile de igienă din bucătării sunt respectate, ar exista un risc minim de a te îmbolnăvi de la mâncarea proaspăt gătită. 

Acest risc poate fi redus şi mai mult prin aruncarea ambalajelor şi spălatul pe mâini înainte de a mânca într-un vas curat.

„Scoateţi mâncarea din recipiente cu lingura şi folosiţi tacâmuri. Nu folosiţi direct degetele.”

În circumstanţele actuale, ar putea fi mai bine să comanzi mâncare fierbinte, proaspăt gătită, mai degrabă decât produse reci.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici