CSM a avizat favorabil legile justiţiei. Cătălin Predoiu spune că proiectele au parcurs un drum lung şi anevoios

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, vineri, avizarea favorabilă a proiectului legilor justiţiei.

2023 afișări
Imaginea articolului CSM a avizat favorabil legile justiţiei. Cătălin Predoiu spune că proiectele au parcurs un drum lung şi anevoios

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât avizarea favorabilă, cu observaţiile adoptate, a proiectului de lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor, proiectului de lege privind organizarea judiciară şi a proiectului de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Au fost 13 voturi „Da” şi 6 voturi „Nu” în ceea ce priveşte avizarea favorabilă cu observaţii. De asemenea, au fost 11 voturi „Da”, 7 voturi „Nu” şi un vot „Nul” în ceea ce priveşte însuşirea observaţiilor adoptate în cadrul Comisiei nr. 1 comună din data de 11 august.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii nu şi-a însuşit observaţiile minoritare/singulare formulate în cadrul şedinţei Comisiei nr. 1 comună din data de 11 august (12 voturi pentru neînsuşire observaţii, 4 voturi pentru însuşire observaţii şi 3 voturi nule).

Ministerul Justiţiei a sesizat CSM prin scrisoarea din 21 iulie 2022, solicitând avizul acestui for asupra proiectelor legilor privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi statutul CSM.

„Dumneavoastră nu veţi proceda astăzi (vineri - n.r.) doar la o avizare tehnică a unor proiecte legislative, ci la un act de consolidare statală a României ca stat european, un act de consacrare, odată în plus, a maturităţii puterii judecătoreşti din România, cu nimic mai prejos în luminile şi umbrele sale faţă de celelalte puteri judecătoreşti europene”, a spus ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, înainte de votul din CSM.

Predoiu a mai spus, în şedinţa CSM, că proiectele legilor justiţiei au parcurs un drum lung şi anevoios înainte de a ajunge pe masa CSM.

„Proiectele au fost puse în dezbatere publică în 2020, dezbătute public până în aprilie 2021, trimise de MJ la CSM şi apoi retrase în 2021, rămase cumva apoi în nelucrare, reluate în elaborare şi finisare în ianuarie 2021, discutate cu Comisia Europeană, atât cu DG Just, din perspectiva MCV, cât şi cu DG Reform, din perspectiva PNRR, redezbătute public în mai – iunie în acest an şi, în final, modificate în urma amendamentelor primite din partea sistemului judiciar, asociaţii, ong-uri, sindicate şi numeroşi judecători şi procurori”, a mai spus Predoiu.

Astăzi, proiectele au fost avizate favorabil de MAI, MApN, MMPS, MFP, MS şi MIPE, iar procedura este legal îndeplinită.

Cătălin Predoiu a mai spus că în ultima rundă de dezbateri publice a primit şi examinat 868 de amendamente.

„Foarte multe s-au regăsit în proiecte. Spre exemplu, au fost preluate peste 70% din amendamentele făcute de fiecare din secţiile CSM, 76% ale ÎCCJ, 67% al PÎCCJ, 50% DNA şi DIICOT. (...) Pentru MJ, aceste proiecte nu sunt doar un obiectiv MCV, nu sunt doar un obiectiv PNRR, nu sunt doar un obiectiv al Programului de Guvernare, ele reprezintă un posibil punct de start în modernizarea din mers a Justiţiei, a consolidării independenţei sale, clarificării regulilor de bază din cariera de judecător şi cea de procuror, a creşterii coerenţei şi funcţionalităţii în cadrul CSM, care să deschidă împreună un alt nivel de eficienţă a Justiţiei şi prin aceasta de garantare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”, a mai spus ministrul Justiţiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici