Un avocat explică de ce a fost condamnat la închisoare manelistul Dani Mocanu

  • Manelistul Dani Mocanu a fost condamnat, joia trecută, de către Judecătoria Piteşti, la şase luni de închisoare cu executare.
  • Manelistul este acuzat de incitare la ură şi discriminare din cauza piesei „Curwa”, care are şi un video postat pe YouTube.
  • Dani Mocanu mai are un un dosar penal pentru rele tratamente şi cruzime faţă de animale după ce la finalul anului trecut într-o piesă a sa a apărut un leu plin de răni şi subnutrit.
699 afișări
Imaginea articolului Un avocat explică de ce a fost condamnat la închisoare manelistul Dani Mocanu

Un avocat explică de ce a fost condamnat la închisoare manelistul Dani Mocanu

„Cam toate titlurile din presa noastră spun acelaşi lucru, Dani Mocanu a fost condamnat la 6 luni cu executare pentru versurile unei melodii (curwa). Sau cu vorbele artistului, <6 luni de închisoare pentru o melodie ... dar de ce eu din atâția artiști???>. Ei bine, nu este deloc aşa, şi cu o minimă documentare lucrurile puteau fi lămurite: pentru versurile acestei piese (care din punct de vedere juridic constituie infracţiunea de incitare la ură şi discriminare - art. 369 cod penal iar din punct de vedere artistic o mizerie, dar desigur în aprecierea mea personală) artistul a fost condamnat <doar> la o amendă penală de 15.000 lei. Judecătoria Piteşti i-a dat spre executare efectivă în penitenciar pedeapsa de 6 luni închisoare pentru că nu putea să facă altfel”, explică avocatul Adrian Toni Neacşu, pe pagina sa de Facebook.

Instanţa nu putea să facă altfel, deoarece Dani Mocanu a încălcat condiţiile amânării aplicării unei pedepse de 6 luni închisoare la care a fost condamnat definitiv în 2017 de Curtea de Apel Piteşti, pentru conducerea unui autoturism cu permisul suspendat.

În acel dosar, cântăreţul şi-a recunoscut fapta, astfel încât deşi a fost condamnat la închisoare, dar instanţa a fost „blândă” şi a dispus amânarea aplicării pedepsei, adică neexecutarea ei.

„În termenul de încercare de 2 ani, acesta nu trebuia să mai săvârşească nici o infracţiune sub sancţiunea executării obligatorii a pedepsei de care fusese scutit”, explică avocatul.

Doar că exact acest lucru s-a întâmplat: cântăreţul a săvârşit o nouă infracţiune, iar judecătorul, indiferent cât de blând dorea să fie pentru noua faptă, era obligat de legea penală să dispună executarea efectivă în penitenciar a celor 6 luni de închisoare anterioare.

„Ironic este că Dani Mocanu mai avea doar 2 luni din termenul de încercare, astfel încât dacă lansa melodia cu pricina în iunie în loc de aprilie 2019 mergea albit în faţa judecătorului”, mai spune Adrian Toni Neacşu.

Potrivit acestuia, cazul în sine, al lui Dani Mocanu, este foarte important, pentru că dosarele pentru infracţiunea de incitare la ură sau discriminare sunt foarte rare în justiţia din România.

„Din 2014, când a intrat în vigoare noul cod penal, s-au înregistrat doar 4 astfel de dosare, din care în două avem achitări, iar în celelalte două condamnari cu suspendarea sub supraveghere (adică nu în penitenciar), de un an închisoare, respectiv un an şi 6 luni închisoare. Legea prevede pedeapsa de până la 3 ani sau amendă penală”, explică avocatul.

Manelistul Dani Mocanu a fost condamnat, joia trecută, de către Judecătoria Piteşti, la şase luni de închisoare cu executare. Dani Mocanu este acuzat de incitare la ură şi discriminare din cauza piesei „Curwa”, care are şi un video postat pe YouTube. Decizia instanţei nu este definitivă. Totodată, instanţa obligă YouTube să înlăture videoclipul melodiei, publicat pe platforma, precum şi toate videoclipurile conexe. Decizia instanţei nu este definitivă.

În rechizitoriu, procurorii au menţionat: „În data de 27.04.2019, inculpatul a încărcat pe platforma online Youtube un videoclip filmat şi montat anterior, prin intermediul căruia a instigat publicul larg, la ură şi discriminare împotriva femeilor. La finalul lunii noiembrie 2019, videoclipul înregistra peste 18 milioane de vizualizări şi a generat venituri de aproximativ 34.000 de dolari, ce au constat în drepturi de publicitate aferente videoclipului”.

Dani Mocanu mai are un un dosar penal pentru rele tratamente şi cruzime faţă de animale după ce la finalul anului trecut într-o piesă a sa a apărut un leu plin de răni şi subnutrit.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici