Actorul Jean-Louis Trintignant se retrage din activitate

Actorul francez Jean-Louis Trintignant, în vârstă de 82 de ani, îşi va încheia cariera cu un recital de poezie, pe 1 şi 2 octombrie, într-un mic teatru din localitatea Antibes de pe Coasta de Azur, a anunţat artistul într-un interviu publicat luni.

181 afișări
Imaginea articolului Actorul Jean-Louis Trintignant se retrage din activitate

Jean-Louis Trintignant (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Starul francez, care va împlini vârsta de 83 de ani pe 11 decembrie, spune că a luat această decizie deşi "îi place să joace mai mult decât atunci când avea 30 de ani", potrivit interviului publicat în cotidianul regional Nice-Matin.

"Dar sunt foarte bătrân şi mi-e greu să mă deplasez. După acele ultime două reprezentaţii, nu voi mai juca deloc. Nici în teatru, nici în cinema. A sosit timpul să fac loc tinerilor", afirmă Jean-Louis Trintignant, protagonistul din filmul "Un bărbat şi o femeie/ Un homme et une femme", de Claude Lelouch, şi al judecătorului din pelicula "Z", de Costa-Gavras.

În ultimul său spectacol, intitulat "Trois poètes libertaires du XXe siècle", pe o muzică de acordeon şi de violoncel, Jean-Louis Trintignant va recita 35 de peozii de Boris Vian, Robert Desnos şi Jacques Prévert.

"Am jucat în multe spectacole de teatru, poate chiar într-o sută, dar acesta este spectacolul pe care îl iubesc cel mai mult", spune Jean-Louis Trintignant.

"Sunt poeţi de o rezonanţă incontestabilă în zilele noastre. Ei vorbeau despre lucruri grave, dar întotdeauna într-o manieră lejeră", spune actorul. "Şi eu am acest filon de anarhist în mine. Nu mă duc la înmormântări, nu votez şi mă interesează soarta oamenilor de origine modestă, precum Prévert".

Jean-Louis Trintignant a acceptat să iasă din "pensionarea cinematografică" pe care şi-o impusese şi a jucat în "Amour", de Michael Haneke, film recompensat cu trofeul Palme d'Or la Cannes în 2012 şi cu Oscarul pentru cel mai bun film străin în 2013.

"Nu voiam să mai fac cinema, ci doar teatru", declara Jean-Louis Trintignant, în 2012, la Cannes, înainte de a continua: "Însă Haneke este unul dintre cei mai mari cineaşti din lume, a fost o oportunitate. Nu voi mai face alt film".

Pe parcursul carierei sale prestigioase, Jean-Louis Trintignant a câştigat aproape toate premiile cinematografice europene majore, fiind recompensat cu Ursul de Argint la Berlin pentru rolul din "L'Homme qui ment" (1968), cu trofeul pentru interpretare masculină la Cannes pentru rolul din filmul "Z" (1969), cu premiul César pentru rolul din "Amour", cu un premiu special David di Donatello în 1972 şi cu premiul pentru interpretare masculină decernat de Academia de Film Europeană pentru rolul din "Amour".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici