"Aferim! ", filmul premiat cu Ursul de Argint la Berlin, în avanpremieră de gală joi, la Timişoara

"Aferim!", lungmetrajul pentru care Radu Jude a fost premiat cu Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, va avea joi, de la ora 19.30, avanpremieră de gală la Timişoara, la Cinema City din Iulius Mall.

814 afișări
Imaginea articolului "Aferim! ", filmul premiat cu Ursul de Argint la Berlin, în avanpremieră de gală joi, la Timişoara

"Aferim! ", filmul premiat cu Ursul de Argint la Berlin, în avanpremieră de gală joi, la Timişoara (Imagine: Mediafax Foto)

Timişorenii vor avea parte de o proiecţie specială în prezenţa actorilor Teodor Corban, Alexandru Dabija şi a producătorilor Ada Solomon şi Ovidiu Şandor, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Biletele pentru acest eveniment pot fi rezervate pe site-ul cinemacity.ro.

Proiecţia va fi precedată de o conferinţă de presă susţinută de echipa "Aferim!". Evenimentul este programat joi, de la ora 16.00, la City Business Centre Timişoara, clădirea D, la mezanin.

Avanpremiera de la Timişoara deschide seria proiecţiilor speciale "Aferim!" din campania de promovare naţională. Pe 5 martie, spectatorii timişoreni, precum şi cei din alte 12 oraşe din ţară vor putea viziona în cinematografele Cinema City, cu o săptămână mai devreme faţă de lansarea oficială - 13 martie -, lungmetrajul proaspăt premiat la Festivalul Internaţional de la Berlin cu Ursul de Argint pentru cea mai bună regie, trofeu acordat lui Radu Jude.

Lungmetrajul "Aferim!" va rula în cinematografele din România din 13 martie. Pelicula este distribuită de Micro Film în colaborare cu Parada Film.

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, "Aferim!", de Radu Jude, este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).

Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul, Cătălin Cristuţiu, sound designul este semnat de Dana Lucreţia Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, iar scenografia, de Augustina Stanciu, consilier istoric a fost Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, producător, Ada Solomon.

Din distribuţie fac parte Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu şi Dan Nicolaescu.

The Hollywood Reporter a calificat filmul lui Radu Jude drept "o lecţie aspră de istorie, uşurată de umorul deocheat şi de elementele westernului clasic. Elegant turnat în alb-negru, pe peliculă de 35 de milimetri, al treilea lungmetraj al lui Radu Jude lasă impresia unui concurent puternic, graţie aspectului său uimitor, subiectului actual şi scenariului surprinzător de amuzant".

De asemenea, publicaţia Variety a considerat, la rândul său, că "Aferim!" este cel mai reuşit şi cel mai original dintre filmele lui Radu Jude, şi a constatat că regizorul român e în continuare preocupat de "jocurile de putere şi de «umilinţele» la care oamenii se supun reciproc. "Aferim!" este o incursiune "excepţională şi extrem de inteligentă într-o perioadă crucială a istoriei, un film în egală măsură inspirat şi furios"."Aferim" înseamnă "Bravo!", a continuat criticul Jay Weissberg, "un cuvânt folosit cu profundă ironie pe parcursul filmului, dar care îi poate fi adresat, fără nici o urmă de ironie, regizorului".

"Aferim!" este o producţie Hi Film, în coproducţie cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films si cu participarea HBO România.

Filmul a fost finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene şi este un proiect susţinut de Eurimages.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici