Ai face couchsurfing? Turism cu buzunarele goale într-o fostă fierărie de la poalele Munţilor Retezat - FOTO

Un hunedorean care a descoperit "couchsurfing-ul" în urmă cu patru ani, când studia în Danemarca, şi-a amenajat o cabană într-o fostă fierărie de la poalele Retezatului, unde până acum a cazat gratuit peste 2.000 de oameni, plecând de la principiul că "lumea poate fi văzută şi cu buzunarele goale".

3034 afișări
Imaginea articolului Ai face couchsurfing? Turism cu buzunarele goale într-o fostă fierărie de la poalele Munţilor Retezat - FOTO

Ai face couchsurfing? Turism cu buzunarele goale într-o fostă fierărie de la poalele Munţilor Retezat

Hunedoreanul Mihai Bursesc, din localitatea Sălaşu de Sus, situată la poalele Munţilor Retezat, spune că lumea poate fi văzută şi cu buzunarele goale.

În vârstă de 37 de ani, hunedoreanul a amenajat o cabană într-o fostă fierărie a părinţilor săi, în care, în ultimii patru ani, au fost cazaţi gratuit peste 2.000 de turişti, majoritatea străini.

"Couchsurfing-ul (surfing de canapea, în traducere literală - n.r.) este o adevărată comunitate care a împânzit lumea întreagă. Sute de mii de membri ai acestei comunităţi merg prin ţări străine unde li se pun la dispoziţie, gratuit, din partea altor membri, mâncare şi cazare, iar gazdele devin ghizii străinilor. Toate contactele se iau de pe internet, pe site-ul www.couchsurfing.com. Frumuseţea couchsurfing-ului ca ospitalitate organizată este că e dezinteresată, adică nu sunt obligaţii. Poţi să cazezi turişti sau poţi să te cazezi la ei fără să fie obligatorie reciprocitatea. Am cazat, în decursul a patru ani, cam 2.000 de oameni şi eu am fost în vreo 15 ţări din Europa. Nu pot să ajung acasă la toţi care mi-au trecut pragul cabanei. Mă costă bani să ajung acolo şi fiind mobilitate socială unii care lasă adresa acum peste patru ani nu mai e valabilă", povesteşte Mihai Bursesc.

El a aflat despre "surfing-ul de canapea" în urmă cu patru ani, când era la studii în Danemarca, de la un coleg norvegian care obişnuia să călătorească în felul acesta.

"Când am revenit în România, în 2007, am început şi eu să ocup cum trebuie de modul acesta de a face turism, mai ales că aveam o amică la Cluj care avea ceva experienţă în couchsurfing, iar noi aveam mulţi prieteni comuni. Acesta a fost începutul", spune Mihai Bursesc.

Hunedoreanul şi-a făcut un cont pe site-ul de couchsurfing şi astfel oameni din toată lumea cărora le place să călătorească au început să îl contacteze şi să vină la el, la Sălaşu de Sus.

Fosta fierărie transformată de Mihai Bursesc în cabană pentru turişti se află la marginea satului Sălaşu de Sus, în apropierea de intrarea în Parcul Naţional Retezat. Nu are apă curentă în cabană, doar un duş improvizat, la care curge apă din pârâu, şi o toaletă în spatele curţii. Cabana e amplasată pe malul unui pârâu, într-o zonă de unde se pot admira munţii fără ca turiştii să fie nevoiţi să urce pe vârfuri.

De la cabană se ajunge uşor în zona Pietrele, cunoscută de iubitorii muntelui. De aici traseele turistice îi poartă pe vizitatori spre Lacul Bucura, cel mai mare lac glaciar din România, care se întinde pe o suprafaţă de aproape nouă hectare, situat la altitudinea peste 2.000 de metri, iar mai departe se poate urca uşor pe vârfurile Peleaga, Păpuşa şi Retezat sau se pot admira lacurile şi tăurile glaciare.

Hunedoreanul le oferă turiştilor cazare şi mâncare gratuit şi îi duce pe munte.

În cabană au loc chiar şi 50 de persoane, iar turiştii vin din toate colţurile lumii, din SUA, Ungaria, Franţa, Germania, Polonia, Canada, chiar şi din Tanzania, Israel şi Egipt. Primul care l-a vizitat a fost un canadian, iar apoi au venit nişte englezoaice.

"Au văzut fotografiile pe care le-am făcut pe munte şi le-am postat pe site, iar străinilor le-a plăcut mult zona şi au hotărât să vină. M-au contactat pe site şi au venit. Canadianul, spre exemplu, era într-un tur al lumii, de vreun an, iar destinaţiile şi le alegea de pe Couchsurfing. Călătorea peste tot cu autostopul. Cam aşa călătoresc foarte mulţi dintre cei care vin aici. Îi cazez la cabana familiei mele, de la Pietrele, ori la mine acasă, la Sălaşu de Sus, iar ei sunt încântaţi de tot ceea ce văd aici", povesteşte Mihai Bursesc.

El spune că vizitatorii sunt încântaţi de Retezat, dar şi de sat şi de natură, pur şi simplu.

De câteva zile, în cabana modestă de la poalelele Retezatului s-a cazat un cuplu de tineri din Germania. Nina Musters, de 24 de ani, şi Benjamin Eberhardt, de 27 de ani, sunt studenţi şi s-au cunoscut în urmă cu câţiva ani la couchsurfing. Nina i-a fost gazdă lui Benjamin, apoi invers, iar acum cutreieră lumea ca un cuplu.

"Suntem prima oară în România şi am venit după ce l-am găsit pe Mihai Bursesc pe site şi am citit recomandările despre el. E minunat aici. Apa vine direct din râu şi e un duş improvizat. Toaleta e în curte. Nouă ni se pare foarte interesant şi nu ne gândim că e un mod de viaţă sărăcăcios. E doar un mod de viaţă pe care îl experimentăm pentru câteva zile. Până acum am avut parte de excursii în natură la lacul Bucura şi în Munţii Retezat. Peisaje minunate", spune Nina Musters.

Potrivit site-ului www.couchsurfing.com, peste 15.000 de români călătoresc în lume "la schimb". Cei mai mulţi sunt din Bucureşti şi Cluj, iar 80 la sută dintre ei sunt studenţi. În lume, sunt peste 3.000.000 de couchsurferi, majoritatea americani.

(Material realizat de Nicoleta Medrea, corespondenti@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici