Ambasadorul român la Londra a cerut reeditarea episodului "Top Gear" filmat în România

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, a cerut producătorilor emisiunii "Top Gear", difuzată de posturile BBC 2 şi BBC, reeditarea episodului filmat în România şi scoaterea unor replici "ofensatoare" referitoare la "ţigani" şi la filmul "Borat".

168 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul român la Londra a cerut reeditarea episodului "Top Gear" filmat în România

Jeremy Clarkson, în timpul filmărilor din România (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Guvernul român le-a cerut producătorilor emisiunii "Top Gear" să scoată o serie de remarci "ofensatoare" făcute la adresa României, în episodul "Decapotabile în România", de către prezentatorul show-ului, Jeremy Clarkson, scrie cotidianul Sunday Express în ediţie electronică.

Jeremy Clarkson, James May şi Richard Hammond au filmat primul episod din noua serie a emisiunii "Top Gear", de la BBC 2, în România. În momentul în care s-au deplasat în zonele rurale, Clarkson şi-a pus pălărie şi a spus că "intră în ţara lui Borat", făcând referire la filmul "Borat" cu Sacha Baron Cohen în rolul principal.

În timpul episodului, care a fost difuzat săptămâna trecută, Clarkson spune: "Port această pălărie pentru ca ţiganii să creadă că sunt de-al lor. Mi s-a spus că pot fi violenţi dacă nu le place cum arăţi".

O altă remarcă făcută de Clarkson se referă la nişte localnici care, într-un sat, construiau o casă. Prezentatorul a spus că aceştia înalţă "spânzurători", scrie Sunday Express.

De asemenea, Clarkson apare în episodul filmat în România spălându-se pe faţă şi spunând "cât de tare - apă comunistă proaspătă", mai scrie Sunday Express, adăugând că remarca a fost făcută în pofida faptului că România nu este condusă de comunişti şi "este puţin probabil să fie o democraţie socialistă după alegerile care se desfăşoară duminică".

Sunday Express spune că ambasadorul României la Londra a intervenit spunând că "este surprins şi dezamăgit" de referirile la "Borat" şi la "ţigani".

Contactat de MEDIAFAX, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a confirmat faptul că ambasadorul Ion Jinga a adresat o scrisoare producătorilor emisiunii "Top Gear", din cauză că unele dintre comentariile făcute de Jeremy Clarkson la adresa României - "o ţară a ţiganilor" sau "ţara lui Borat" - nu corespund realităţii.

"La 15 noiembrie 2009, canalul BBC 2 a difuzat primul episod din noul sezon al emisiunii TV cu profil automobilistic «Top Gear» cu titlul «Decapotabile în România». Având în vedere unele din comentarii făcute de Jeremy Clarkson, realizatorul emisiunii, la adresa României, precum: «o ţară a ţiganilor» sau «ţara lui Borat», care nu corespund realităţii, şi ţinând cont de faptul că materialul a fost reluat de canalul BBC, urmând ca apoi să fie distribuit la nivel global prin alte reţele de televiziune, ambasadorul României a adresat o scrisoare producătorilor emisiunii, în vederea re-editării şi extragerii acestor comentarii din material. În scrisoare, ambasadorul şi-a manifestat aprecierea la adresa emisiunii, a subliniat libertatea de exprimare a presei şi spiritul non-discriminării, aducând la cunoştinţa producătorilor ponderea statistică a cetăţenilor din România, respectiv români: 89,5%, de etnie maghiară 6,5%, de etnie romă 2,5% şi 1,5% din alte grupuri etnice", a declarat pentru MEDIAFAX Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt al MAE.

Şi serviciul de presă al Ambasadei României la Londra a confirmat, pentru MEDIAFAX, faptul că ambasadorul Ion Jinga a adresat o scrisoare producătorilor emisiunii "Top Gear" în care a solicitat reeditarea şi scoaterea din material a referirilor la "România, o ţară a ţiganilor" şi "România, ţara lui Borat", el neprimind încă un răspuns.

Ambasada precizează, însă, că "anticipează un răspuns pozitiv la cererile de modificare", mai scrie Sunday Express.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici