Artistul chinez Liu Bolin a instalat sculptura "Pumnul de fier" în faţa Grand Palais din Paris

Artistul chinez Liu Bolin a instalat, vineri, în faţa complexului muzeal Grand Palais din Paris, sculptura "Iron Fist/ Pumnul de fier", realizată în semn de protest faţă de condiţiile de trai din ţara sa natală.

183 afișări
Imaginea articolului Artistul chinez Liu Bolin a instalat sculptura "Pumnul de fier" în faţa Grand Palais din Paris

Artistul chinez Liu Bolin a instalat sculptura "Pumnul de fier" în faţa Grand Palais din Paris (Imagine: Mediafax Foto / AFP )

Sculptura prezintă pumnul stâng al lui Liu Bolin şi are o înălţime de 3,60 metri şi o greutate de şapte tone.

Lucrarea de artă, care a fost dezmembrată în opt bucăţi şi transportată la Paris cu avionul, a fost instalată vineri în faţa complexului muzeal Grand Palais, sub supravegherea artistului şi a reprezentaţilor Galeriei Paris-Beijing, fiind dezvelită în contextul Târgului de artă de la Paris, care va fi deschis publicului pe 27 martie. China va fi ţara invitată de onoare a evenimentului.

Pe imensul pumn de fier este gravat sloganul propagandei oficiale de la Beijing: "Patriotism, inovaţie, integrare şi virtute".

"Acest pumn, îndreptat spre pământ, se opune simbolului pumnului revoluţionar îndreptat către cer şi reprezintă poate sfârşitul unei epoci", a precizat Galeria Paris-Beijing.

"Pumnul meu de fier s-a născut din reflecţiile mele asupra realităţilor din China: oamenii îndură presiuni enorme din cauza condiţiilor de viaţă, a climatului politic, a aerului poluat pe care îl respiră. Toate acestea au consecinţe negative asupra lor", a explicat artistul Liu Bolin.

Statul chinez este invitatul de onoare al ediţiei din acest an a Târgului de artă de la Paris, care se va desfăşura între 27 - 30 martie şi care aniversează 50 de ani de relaţii diplomatice între Paris şi Beijing.

Sculptorul Liu Bolin a devenit cunoscut pe plan internaţional datorită fotografiilor sale originale, concepute sub forma unor autoportrete în care artistul se pozează, machiat şi în haine de camuflaj, în anumite decoruri, fiind de nerecunoscut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici