"Black Beauty", prima chitară creată de Les Paul, vândută la licitaţie cu 275.000 de dolari

Prima chitară electrică personalizată creată de Les Paul, supranumită "Black Beauty", despre care experţii în domeniu spun că a contribuit în mod substanţial la apariţia stilului rock and roll, a fost vândută la licitaţie cu suma de 275.000 de dolari.

162 afișări
Imaginea articolului "Black Beauty", prima chitară creată de Les Paul, vândută la licitaţie cu 275.000 de dolari

"Black Beauty", prima chitară creată de Les Paul, vândută la licitaţie cu 275.000 de dolari

Chitara "Black Beauty" a fost vândută la o licitaţie organizată de casa Guernsey, la Galeriile Arader din New York, pe 19 februarie. Ea a fost cumpărată de un colecţionar american, Im Irsay, patronul echipei de fotbal american Indianapolis Colts.

După plata taxelor şi a comisionului premium, preţul final al tranzacţiei a fost de 335.500 de dolari.

Les Paul, un star al muzicii jazz şi blues, a colaborat cu experţii de la compania Gibson, în 1954, pentru a crea un instrument muzical cu şase coarde, considerat până în zilele noastre cea mai importantă chitară electrică fabricată vreodată. El a donat acel prototip asistentului său, Tom Doyle, care a decis la începutul acestui an să îl vândă la licitaţie.

La aceeaşi licitaţie, o chitară Gretsch Dark Eyes, care a aparţinut lui Chet Atkins, estimată la 26.000 de dolari, nu a găsit cumpărător.

Les Paul (Lester William Polsfuss) şi soţia sa, Mary Ford, au lansat o serie de hituri în anii 1940 şi 1950, precum "Mockin' Bird Hill" şi "How High the Moon". Les Paul a devenit cunoscut în industria muzicală în calitate de fabricant de chitare şi ca pionier al tehnicilor de înregistrări muzicale. Les Paul a murit în 2009, la vârsta de 94 de ani, în urma complicaţiilor generate de o pneumonie.

Supranumit "părintele chitarei electrice", Les Paul a fabricat unele dintre cele mai fiabile modele de chitară şi a contribuit la lansarea magnetofonului cu opt benzi, revoluţionând felul în care muzica era produsă şi distribuită.

Gibson, unul dintre cei doi mari fabricanţi de chitare electrice, alături de compania americană Fender, şi-a câştigat notorietatea pe plan mondial graţie modelului Les Paul, lansat pe piaţă în 1952.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici