Ce nu ştiai despre cel mai loial colaborator al lui Hitler: Goebbels a fost "Casanova" al naziştilor. Detalii picante din viaţa celui care a stat alături de Fuhrer până la moartea acestuia

Joseph Goebbels, ministrul Propagandei şi Instruirii Publice din perioada în care Hitler a condus Germania, a fost un adevărat "Casanova".

10028 afișări
Imaginea articolului Ce nu ştiai despre cel mai loial colaborator al lui Hitler: Goebbels a fost "Casanova" al naziştilor. Detalii picante din viaţa celui care a stat alături de Fuhrer până la moartea acestuia

Adolf Hitler si Joseph Goebbels in 1943

Biografia recentă despre Goebbels a lui Peter Longerich îl descrie pe acesta ca fiind un narcisist patologic, care nu avea nicio problemă în a-şi înşela partenera, dar care nu putea accepta acelaşi lucru din partea acesteia.

Un amănunt foarte interesant din viaţa lui Goeebels care a ieşit la iveală odată cu biografia lui Longerich este că, paradoxal, şeful Propagandei naziste era obsedat de faptul că Hitler ar putea avea o relaţie cu soţia lui, Magda.

Longerich a dezvăluit că Goebbels a dezvoltat o atracţie puternică faţă de femei încă de când avea 13 ani. "Erosul se trezeşte", nota viitorul nazist în jurnalul său.

În adolescenţă a avut mai multe partenere, chiar mai multe în acelaşi timp. "Liesel mă iubeşte (...) Îmi place Agnes. Se joacă cu mine", scria Goebbels în jurnalul său despre acea perioadă.

Şeful propagandei naziste a cunoscut-o pe cea care avea să-i devină soţie, Magda, pe când aceasta lucra în biroul său ca secretară. Ea avea 28 de ani, iar Goebbels era cu cinci ani mai mare, fiind în acel moment liderul din Berlin al Partidului Nazist.

Frământările lui Goebbels legate de o posibilă relaţie a acesteia cu Hitler sunt amintite în jurnalul său: "Magda lasă garda jos cu şeful (n.r. - Adolf Hitler). Mă face să sufăr mult. Nu e chiar o doamnă. Mă tem că nu pot fi sigur de loialitatea ei".

Deşi era foarte gelos în privinţa Magdei, cel mai loial colaborator al lui Hitler a înşelat-o de nenumărate ori pe aceasta în timpul căsătoriei dintre ei.

Goebbels - geniul propagandei naziste, numai un mit

Un alt amănunt interesant din biografia lui Longerich este răsturnarea mitului potrivit căruia Goebbels a fost un propagandist genial.

Goebbels nu ar fi controlat atât de mult propaganda nazistă, susţine Longerich.

O mare parte din presă era controlată în perioada Germaniei naziste de Otto Dietrich, responsabilul de presă al Reich-ului, cu care Goebbels a avut mai multe dispute violente.

Propaganda în afara Germaniei era în mare parte responsabilitatea lui Alfred Rosenberg, care se ocupa de teritoriile ocupate din est.

Chiar şi forţele armate aveau propria lor propagandă, care funcţiona independent de Goebbels.

Argumentul suprem pe care Longerich îl aduce în sprijinul teoriei sale, potrivit căreia Goebbels nu era chiar maestrul propagandei în Germania acelor timpuri, este că libertatea de expresie nu exista în acea perioadă în ţara condusă de Hitler, aşa că este greu de imaginat că Goebbels a influenţat opinia publică.

De asemenea, Longerich susţine că Goebbels nu a fost un personaj atât de important în Germania nazistă pe cât credea el că era. El nu lua parte la deciziile importante, precum cele privind războiul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici