"Condamnat la viaţă" va continua să fie distribuit în cinematografe: Cererea regizorului de interzicere a distribuţiei filmului, respinsă

Tribunalul Bucureşti a respins, vineri, "ca inadmisibilă cererea de ordonanţă preşedinţială", înaintată de Bogdan Dreyer, prin care regizorul filmului "Condamnat la viaţă" cerea instanţei interzicerea distribuţiei peliculei în cinematografe.

689 afișări
Imaginea articolului "Condamnat la viaţă" va continua să fie distribuit în cinematografe: Cererea regizorului de interzicere a distribuţiei filmului, respinsă

"Condamnat la viaţă" va continua să fie distribuit în cinematografe. Cererea regizorului de interzicere a distribuţiei filmului, respinsă

Ca urmare a acestei decizii, filmul "Condamnat la viaţă", regizat de Bogdan Dreyer, scris de Anuşavan Salamanian şi produs de Family Film, va continua să fie distribuit în cinematografe, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Family Film.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti de Bogdan Dreyer, în data de 20 februarie 2013.

Filmul "Condamnat la viaţă/ A Farewell to Fools" a avut premiera oficială pe 14 martie, la Bucureşti, în prezenţa producătorului general Giuliano Doman, a unei părţi din distribuţia internaţională, între care Uwe Fellensiek şi Hubert Damen, dar în lipsa regizorului Bogdan Dreyer şi a actorului principal Gérard Depardieu.

Controversele apărute în jurul lungmetrajului "Condamnat la viaţă" în luna februarie, odată cu anunţul lansării filmului în România, au culminat la premiera oficială a peliculei, de la care au lipsit atât regizorul Bogdan Dreyer, cât şi interpreţii rolurilor principale - Gérard Depardieu şi Harvey Keitel. La eveniment au participat însă alţi actori din distribuţia peliculei - Uwe Fellensiek, din Germania, şi Hubert Damen, din Belgia -, dar şi actori români care joacă în acest film, între care Daniela Nane, Bogdan Iancu, Nicodim Ungureanu şi Andras Demeter.

"Condamnat la viaţă" este o adaptare după nuvela "Moartea lui Ipu", de Titus Popovici, un film românesc care aduce laolaltă nume mari din cinematografia naţională şi internaţională, precum Gérard Depardieu, Harvey Keitel, Laura Morante, Bogdan Iancu, Alexandru Bindea, Gheorghe Visu, Daniela Nane, Adina Cartianu şi Nicodim Ungureanu.

Regia este semnată de Bogdan Dreyer, iar scenariul, de Anuşavan Salamanian. Filmul este produs de Giuliano Doman pentru Family Film.

Filmul "Condamnat la viaţă" a fost subiectul unui scandal de amploare înainte de premieră. Astfel, regizorul filmului, Bogdan Dreyer, i-a atacat pe producătorii lungmetrajului, acuzându-i că au modificat scenariul fără acordul său.

În acest sens, la sfârşitul lunii februarie, avocaţii regizorului Bogdan Dreyer au remis presei o scrisoare deschisă, semnată de Gérard Depardieu, în care acesta îl susţinea pe regizor. În acest document, Gérard Depardieu declara că nu acceptă ca acest lungmetraj să apară pe marile ecrane în altă formă decât cea originală, explicând că producătorii români au schimbat montajul final.

"Nu accept compromisuri, nu-mi place să fiu dus de nas!", începe documentul semnat de celebrul actor. "Acum mai bine de un an, am acceptat să joc în filmul românesc «Condamnat la viaţă», în regia lui Bogdan Dreyer. Povestea scrisă de autorul Titus Popovici şi transpusă în scenariu de A. Salamanian şi Bogdan Dreyer m-a fascinat imediat, cât şi personajul principal Ipu, pe care m-am bucurat să-l interpretez. M-am simţit bine în România, este o ţară primitoare, am lucrat cu plăcere alături de actorii români, bine pregătiţi de altfel, şi mi-a plăcut foarte mult rezultatul montat şi editat de regizor. Ulterior, însă, am aflat că filmul a fost remontat şi reeditat de producători, la cerinţa unui distribuitor american (nu dau numele), care a cerut schimbarea finalului original, cu unul happy-end stil Hollywood, cât şi scurtarea filmului, făcând din el un film de acţiune gen «pachet DVD» sau «pay TV», în ciuda faptului că povestea şi scenariul original au multă poezie, iar finalul este unul inevitabil, care pune în valoare tot mesajul filmului", se arăta în scrisoarea deschisă semnată de actor.

La rândul său, regizorul Bogdan Dreyer a declarat la momentul respectiv că "producătorul filmului nu deţine drepturile de autor pentru scenariu şi nu respectă acordul contractual semnat cu regizorul vizavi de forma finală în care poate fi prezentată opera cinematografică. Aşadar, lansarea filmului într-o variantă remontată de producător şi cu un final schimbat nu este aprobată de autori. Ca urmare, domnul Gérard Depardieu se adresează publicului român cu o scrisoare deschisă, în care îşi exprimă părerea şi poziţia vizavi de acest fapt. Între timp, am făcut demersuri judiciare de blocare a lansării operei cinematografice (a filmului), demersuri în urma cărora urmărim ca linia artistică a filmului să respecte scenariul pentru care încă deţinem drepturile de autor".

Ulterior, au fost remise presei alte două documente, semnate de Harvey Keitel, respectiv Laura Morante, în care aceştia îşi exprimau dezacordul cu privire la modificarea finalului filmului "Condamnat la viaţă" operată de producători.

De cealaltă parte, producătorul general al filmului, Giuliano Doman, a declarat, într-un document remis la momentul respectiv MEDIAFAX, că "montajul pe care producătorii au decis să-l prezinte publicului începând cu 15 martie este scenariul care întruneşte condiţiile contractuale între producători şi Dacin Sara, în calitate de reprezentant al urmaşilor lui Titus Popovici; totodată acesta este singurul scenariu pe baza căruia au fost obţinute finanţările de la CNC, Eurimages, Arte ZDF, Fondul de Film Flamand, Mollywood Film şi ceilalţi coproducători şi cofinanţatori".

De asemenea, Doman a spus că "toţi cei implicaţi în acest proiect grandios sunt contractaţi de producători pe modelul american. Gérard Depardieu, Harvey Keitel, Laura Morante, Bogdan Iancu, Alexandru Bindea, Gheorghe Visu, Daniela Nane, Adina Cartianu si Nicodim Ungureanu sunt, prin urmare, sub incidenţa contractuală conform uzanţelor internaţionale. Regia este semnată de Bogdan Dreyer, iar scenariul, de Anuşavan Salamanian, conform drepturilor de autor cedate de către moştenitorii lui Titus Popovici".

Totodată, într-un interviu acordat MEDIAFAX şi publicat pe 13 martie, Giuliano Doman a declarat că nu înţelege de ce protagonistul peliculei, Gérard Depardieu, a fost "târât" în scandalul privind montajul lungmetrajului. Doman a spus că se îndoieşte de veridicitatea completă a scrisorii semnate de actorul Gérard Depardieu. Producătorul a explicat, în acelaşi interviu, etapele realizării filmului "Condamnat la viaţă" şi a mărturisit că speră încă într-o înţelegere amiabilă cu Bogdan Dreyer.

Evenimentele din film au loc într-un sat din Transilvania, la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Un soldat german este găsit mort la marginea unui sat de către un băiat de 11 ani. Nu se ştie cine este vinovatul, iar ofiţerii germani ameninţă că îi vor executa pe cei mai importanţi zece membri ai comunităţii dacă făptaşul nu se va preda. Ca să scape, aceştia din urmă încearcă să-l convingă pe Ipu, "nebunul satului" (Gérard Depardieu), să-şi asume el vina, în schimbul promisiunii unei înmormântări fastuoase şi a unor recompense pentru familia lui.

Prieten cu Bogdan Dreyer de 20 de ani, actorul francez Gérard Depardieu a acceptat imediat colaborarea în rolul lui Ipu.

Dacă Bogdan Dreyer l-a convins pe Gérard Depardieu, celălalt actor celebru, Harvey Keitel, a fost propus de producătorul Giuliano Doman (Family Film). Scenariul poartă semnătura lui Anuşavan Salamanian, colaboratorul lui Sergiu Nicolaescu la prima adaptare după "Moartea lui Ipu" - "Şi atunci i-am condamnat pe toţi la moarte", din 1971.

Filmările au avut loc la Sighişoara şi satul Saschiz din Mureş, dar şi în Bucureşti şi Mogoşoaia.

Bugetul estimat la peliculei "Condamnat la viaţă" este de 3 milioane de euro, pelicula fiind filmată în perioada 12 septembrie - 25 octombrie 2011, conform site-ului imdb.com.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici