Confruntarea cetelor de mascaţi de la Ruginoasa, fără incidente. Participanţii au renunţat la bâte

Peste o mie de localnici din comuna ieşeană Ruginoasa s-au adunat, miercuri, în centrul localităţii, pentru a asista la tradiţionala confruntare între cetele de mascaţi, pentru prima dată în ultimii ani participanţii renunţând la bâte, lanţuri şi biciuri.

317 afișări
Imaginea articolului Confruntarea cetelor de mascaţi de la Ruginoasa, fără incidente. Participanţii au renunţat la bâte

Confruntarea cetelor de mascaţi de la Ruginoasa, fără incidente. Participanţii au renunţat la bâte (Imagine: Dan Luca/Arhiva Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Bacău, Marius Ţăranu, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că tinerii din Ruginoasa au început să se adune încă de la ora 5.30, în mai multe zone din comună, după care au pornit spre centrul localităţii, unde în fiecare an are loc tradiţionala bătaie cu bâtele între cetele rivale.

Potrivit lui Ţăranu, participanţii nu au avut asupra lor bâte, lanţuri sau biciuri, fiind pentru prima dată în ultimii ani când sătenii au renunţat la obiectele cu care să se lovească între ei.

"Sătenii s-au adunat în jurul orei 5.30 în trei puncte din comună, Rediu, Dumbrăviţa şi Bugioaia, după care au pornit spre locul de întâlnire. Participanţii au purtat costumaţia specifică, dar nu au mai avut bâte, lanţuri sau biciuri asupra lor, ca în alţi ani. Nu am avut niciun incident şi nu a fost nevoie să intervenim. Oamenii s-au îndreptat către primărie, unde l-au urat pe primar. După ora 8.30, membrii celor două grupuri au început să se disperseze”, a declarat purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Bacău, unitate care a asigurat ordinea publică la acest eveniment.

În zonă au fost mobilizaţi peste o sută de jandarmi şi poliţişti, iar la confruntarea cetelor de mascaţi au asistat peste o mie de persoane.

În ultimele zile, reprezentanţi ai Poliţiei şi ai Jandarmeriei au mers la Ruginoasa şi au discutat cu sătenii, pentru a-i convinge să renunţe la bâtele folosite în tradiţionala confruntare din ultima zi a anului. Marţi, conducerea Poliţiei Judeţene Iaşi a avertizat că portul ilegal de arme albe, vătămarea corporală şi blocarea drumurilor publice constituie fapte cu caracter penal care pot fi sancţionate inclusiv cu închisoarea.
O parte din sătenii din Ruginoasa s-au arătat nemulţumiţi că autorităţile interzic bătaia între cetele de mascaţi, oprind astfel tradiţia care se respectă de zeci de ani în comună.

Nici anul trecut tradiţionala bătaie cu bâtele între cetele de mascaţi de la Ruginoasa, judeţul Iaşi, nu a mai avut loc, jandarmii împiedicându-i pe membrii celor două tabere să ajungă faţă în faţă şi să se lovească reciproc.

Bătaia care se desfăşoară în fiecare an în 31 decembrie la Ruginoasa, între "Deleni" şi "Văleni", are ca scop stabilirea ierarhiei în comună pentru anul următor între tinerii din localitate. Potrivit tradiţiei, câştigătorii bătăliei au dreptul de a organiza balurile din sat, dar şi de a solicita întâlniri cu fetele nemăritate.

Cu trei ani în urmă, în 31 decembrie, patru persoane au fost rănite, în urma confruntării cetelor rivale de mascaţi din Ruginoasa.

În urmă cu şase ani, confruntarea de la Ruginoasa a degenerat, mascaţii, dar şi localnicii atacând forţele de ordine şi existând câţiva răniţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici