Connect-R: Ţiganii stau la marginile oraşelor europene şi efectiv ne fac de râs

Cântăreţul român Connect-R, care a recunoscut că este de etnie romă, spune într-un interviu acordat Euronews că este dureros ce se întâmplă în prezent cu ţiganii, care stau la marginile oraşelor europene şi ne fac de râs, catalogând ca fiind "excelentă" iniţiativa Franţei de a-i repatria.

1117 afișări
Imaginea articolului Connect-R: Ţiganii stau la marginile oraşelor europene şi efectiv ne fac de râs

Connect-R: Ţiganii stau la marginile oraşelor europene şi efectiv ne fac de râs (Imagine: Bogdan Danescu/Mediafax Foto)

Connect-R vorbeşte în interviu despre cariera lui de cântăreţ, compozitor, dansator, actor şi producător, dar şi despre etnia din care face parte, potrivit euronews.net.

Cântăreţul, care în luna iulie la gala Romanian Music Awards 2010 a primit premiul pentru cel mai bun cântec, a apărut pe scenă purtând un tricou alb pe care era scris cu negru "Sunt ţigan".

"A fost un act curajos pentru că România este o ţară cu oameni cu foarte multe prejudecăţi împotriva noastră. Mi-am zis că este o strategie perfectă. Sunt un ţigan care şi-a depăşit condiţia (...) Este un nonsens să foloseşti cuvântul "ţigan" ca o insultă pentru oameni ca mine, care putem face lucrurile diferit. Am vrut să arăt semenilor mei că se poate şi altfel", a spus Connect-R în interviul acordat Euronews.

El a precizat că s-a lovit de nenumărate ori de prejudecăţi şi de comentarii de genul: "Este un cântec bun, el cântă bine, versurile sunt bune, mesajul este bun, dansul este bun, păcat că e ţigan".

Totodată, Connect-R spune că a ţinut foarte mult la rădăcinile lui şi încă mai ţine puţin. "Mă uit înapoi şi văd că ţiganii aveau cu totul alte ocupaţii, arta, meşteşugul, chiar şi poezia (...) E dureros ce se întâmplă acum. Stau la marginile oraşelor europene şi efectiv ne fac de râs", a spus Connect-R.

În plus, cântăreţul cataloghează ca fiind "excelentă" iniţiativa de repatriere a romilor din Franţa. "Din câte ştiu eu, Sarkozy (preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, nr.) a susţinut cu ceva ani în urmă integrarea României în Uniunea Europeană şi nu cred că ceea ce face acum este premeditat. Cu riscul de a-i dezamăgi pe semenii mei, am să spun că este o iniţiativă excelentă".

Şi Financial Times vorbeşte despre Connect-R, într-un material despre repatrierea romilor români. Potrivit FT, romii cu educaţie superioară şi succes în carieră preferă să nu-şi recunoască originea etnică. "Nu avem prea multe modele pozitive", afirmă Marian Mandache de la Romani Criss. Totuşi, starul rap Connect-R a încălcat un tabu la o ceremonie de premiere desfăşurată în iulie, când şi-a descheiat haina pentru a dezvălui un tricou pe care scria "Sunt ţigan". "Până când România nu va pune capăt ciclului sărăciei şi discriminării, acţiuni ca aceasta pot rămâne o raritate şi mulţi romi vor căuta probabil o viaţă mai bună în altă parte", adaugă FT.

În plus, FT remarcă şi faptul că românii obişnuiţi nu consideră că repatrierea romilor reprezintă o prioritate. "Chiar şi cetăţenii cu gândire liberală se plâng de eşecul privind integrarea şi jena provocată de criminalitatea din ţară şi din străinătate. Sondajele arată că mulţi români nu-şi doresc vecini romi sau colegi romi pentru copiii lor. O mulţime din Bucureşti a huiduit-o pe cântăreaţa pop Madonna când a cerut, anul trecut, o mai mare toleranţă faţă de romi", afirmă Financial Times.

În timpul show-ului susţinut în august 2009 la Bucureşti, Madonna a făcut o pauză în concertul de două ore pe care l-a susţinut în parcul Izvor, pentru a se adresa publicului. Ea a spus că romii - ţiganii - suferă din cauza discriminării în Europa de Est. Artista a adăugat că acest fapt o întristează şi că nimeni nu ar trebui să fie victima discriminării. "Am aflat din presă că există multe cazuri de discriminare a ţiganilor în Europa de Est şi acest lucru mă întristează foarte tare, în special pentru că noi credem în toleranţă - ţigani, homosexuali, oameni care sunt diferiţi. Toţi trebuie trataţi la fel, nu uitaţi asta", a spus vedeta. Atunci, mulţi dintre spectatorii aflaţi la concert şi-au arătat dezaprobarea prin huiduieli.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici