CRONOLOGIE: Principalele evenimente de pe scena muzicală internaţională în 2013

Principalele evenimente de pe scena muzicală internaţională în anul 2013:

306 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Principalele evenimente de pe scena muzicală internaţională în 2013

CRONOLOGIE: Principalele evenimente de pe scena muzicală internaţională în 2013 (Imagine: Alex Barbulescu/Mediafax Foto)

PREMIILE GRAMMY

BRIT AWARDS

  • Cântăreaţa scoţiană Emeli Sande a fost marea învingătoare la gala BRIT Awards 2013, care a avut loc pe 20 februarie, la O2 Arena din Londra, unde s-a impus la categoria "cel mai bun album", cu materialul discografic "Our Version of Events". Artista în vârstă de 25 de ani a obţinut, de asemenea, trofeul pentru cea mai bună cântăreaţă britanică.

  • Un alt câştigător multiplu a fost cântăreţul şi compozitorul Ben Howard, care a câştigat două dintre statuetele britanice - al căror design a fost realizat în acest an de celebrul artist Damien Hirst -, impunându-se la categoriile "cel mai bun artist britanic debutant" şi "cel mai bun cântăreţ britanic solo".

  • Printre ceilalţi câştigători ai galei s-a aflat şi Frank Ocean, un star american al muzicii R&B, care i-a învins pe Bruce Springsteen şi pe Jack White pentru a se impune la categoria "cel mai bun cântăreţ internaţional".

  • Grupul One Direction a primit probabil cele mai puternice ovaţii din partea publicului britanic, atunci când a interpretat single-ul "One Way Or Another", o piesă care a ajuns pe primul loc în topurile muzicale din 60 de ţări. În semn de recunoaştere a succesului obţinut pe plan internaţional, grupul britanic a fost recompensat cu BRIT Global Succes Award.

  • Mumford & Sons a fost desemnat învingător la categoria cel mai bun grup britanic.

  • Adele a obţinut un trofeu pentru tema muzicală a noului film din seria "James Bond", intitulată "Skyfall".

  • Cântăreaţa americană Lana Del Rey a obţinut trofeul categoriei "cea mai bună interpretă internaţională", iar Coldplay a învins celebra formaţie The Rolling Stones, la categoria "cea mai bună trupă live".

NME AWARDS

  • Trupa The Rolling Stones a câştigat două trofee la gala NME Awards 2013, care a avut loc pe 27 februarie, la Londra. La peste o jumătate de secol după ce grupul britanic a apărut pentru prima dată în paginile revistei muzicale britanice NME, legendara trupă s-a impus la categoria "cea mai bună trupă live", iar "Crossfire Hurricane", un documentar-caleidoscop despre istoria celebrului grup britanic, s-a impus la categoria "cea mai bună muzică de film".

  • În aceeaşi gală, organizată de patronii revistei New Musical Express în clubul The Troxy din Londra, trioul Biffy Clyro a fost desemnat "cel mai bun grup britanic", iar The Killers s-a impus la categoria "cel mai bun grup internaţional".

  • Johnny Marr, fostul chitarist al trupei The Smiths, a fost recompensat cu trofeul pentru întreaga carieră - Godlike Genius Award. Acest premiu reprezintă o recunoaştere a carierei sale de peste 30 de ani în industria muzicală, pe parcursul căreia Johnny Marr a colaborat cu o serie de muzicieni şi trupe celebre, precum Paul McCartney, The Pretenders, The The, Modest Mouse şi The Cribs.

  • Un alt artist care a câştigat două trofee la gala NME 2013 este Florence Welch, solista grupului Florence and the Machine. Ea a câştigat premiul categoriei "cel mai bun artist solo" şi a asigurat vocea pentru piesa "Sweet Nothing", de Calvin Harris, desemnată "cea mai bună piesă dance".

  • La categoria "cel mai bun album" s-a impus materialul discografic "Given to the Wild" al trupei The Maccabees, iar cântecul "Inhaler" al trupei Foals a fost desemnat "cel mai bun single".

  • Cel mai bun videoclip a fost desemnat cel al piesei "R U Mine?", lansată de trupa Arctic Monkeys.

ROCK AND ROLL HALL OF FAME

  • Cântăreţul şi producătorul Quincy Jones, precum şi trupele rock Rush şi Heart au intrat în Rock and Roll Hall of Fame, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat, pe 18 aprilie la Los Angeles.

  • De asemenea, regretata cântăreaţă Donna Summer, supranumită "regina muzicii disco", grupul Public Enemy, un pionier al stilului hip-hop, şi cântăreţul şi compozitorul Randy Newman au fost incluşi în Rock and Roll Hall of Fame în 2013.

IVOR NOVELLO AWARDS

  • Cântăreaţa şi compozitoarea scoţiană Emeli Sande a fost recompensată cu două trofee la cea de-a 58-a ediţie a galei Ivor Novello Awards, care a avut loc pe 16 mai, la Grosvenor Hotel din Londra. Emeli Sande s-a impus la categoria "cel mai bun cântec" cu piesa "Next To Me", iar acelaşi single a fost desemnat câştigător la categoria "cântecul cu cele mai multe difuzări".

  • DJ-ul Calvin Harris a fost desemnat câştigător la categoria "compozitorul anului". Acest DJ şi producător muzical a făcut istorie în topurile muzicale luna trecută, devenind primul artist din lume care a avut opt piese ajunse în Top 10 şi care proveneau de pe un singur album de studio ("18 Months").

  • Noel Gallagher, fostul membru al trupei Oasis, s-a impus la categoria "cea mai bună colecţie de cântece", iar la categoria "cel mai bun cântec contemporan" a fost desemnat câştigător single-ul "Pelican" al trupei The Maccabees.

  • Trupa britanică Alt-J a triumfat la categoria "cel mai bun album" cu materialul discografic "An Awesome Wave".

  • Marc Almond, care a devenit celebru cu grupul Soft Cell înainte de a urma o carieră solo, a primit Inspiration Award.

  • Justin Hayward, starul grupului Moody Blues, a fost recompensat cu premiul pentru realizări extraordinare în carieră, iar cântăreţul şi compozitorul american Randy Newman - printre ale cărui coloane sonore pe care le-a compus se numără şi cea a filmului "Povestea jucăriilor" - s-a impus la categoria "cel mai bun artist internaţional".

MTV VIDEO MUSIC AWARDS

  • Cântăreţul pop american Justin Timberlake şi duoul hip-hop Macklemore & Ryan Lewis au primit cele mai multe trofee - câte trei - la MTV Video Music Awards, o gală care a avut loc pe 25 august la Barclays Center din New York. Nominalizat la şase categorii de premii, Timberlake a câştigat trei trofee MTV Video Music, inclusiv pe cel mai râvnit, pentru videoclipul anului - "Mirrors".

  • Totodată, duoul hip-hop Macklemore & Ryan Lewis a câştigat trei trofee MTV Video Music, inclusiv pe cel pentru cel mai bun videoclip hip-hop - "Can't Hold Us", în colaborare cu Ray Dalton.

  • Cântăreţul R&B Bruno Mars, care a concurat la patru categorii, a câştigat două premii, inclusiv pe cel pentru cel mai bun clip al unui cântăreţ - "Locked Out of Heaven". Cel mai bun clip al unei cântăreţe a fost desemnat "I Knew You Were Trouble", interpretat de Taylor Swift.

MTV EUROPE MUSIC AWARDS

  • Eminem a fost marele câştigător la ediţia de anul acesta a MTV Europe Music Awards (MTV EMA), care a avut loc pe 10 noiembrie la Ziggo Dome din Amsterdam, Olanda, rapperul american fiind recompensat cu premiul pentru cel mai bun artist hip-hop, dar şi cu Global Icon Award.

  • Katy Perry a câştigat pentru prima dată în cariera sa premiul pentru cea mai bună cântăreaţă, în timp ce Justin Bieber a câştigat pentru a patra oară consecutiv premiul pentru cel mai bun cântăreţ.

  • Miley Cyrus a câştigat premiul categoriei "cel mai bun videoclip, cu "Wrecking Ball", iar Bruno Mars şi-a adjudecat premiul categoriei "cel mai bun cântec", cu "Locked Out Of Heaven". Formaţia One Direction a câştigat premiul pentru cel mai bun artist pop, în timp ce Chris Lee, din China, a obţinut trofeul categoriei Best Worldwide Act.

  • La aceeaşi gală au mai fost premiaţi: Tokio Hotel (artistul cu cei mai mulţi fani), Avicii (cel mai bun artist electronic), Thirty Seconds To Mars (Cel mai bun artist alternativ), Green Day (cel mai bun artist rock).

CLASSIC ROCK AWARDS

  • Trupa de heavy-metal Black Sabbath a fost recompensată cu trofeul Classic Rock’s Legend Award la gala Classic Rock Awards 2013, dar şi cu premiul pentru cel mai bun album al anului, acordat pentru albumul intitulat "13", şi cu premiul pentru evenimentul anului, după ce trupa a ajuns, după 43 de ani, pe primul loc în topurile din Statele Unite ale Americii.

  • În cadrul galei Classic Rock Awards 2013, care s-a desfăşurat pe 16 noiembrie la Londra, trupa Rolling Stones a fost desemnată formaţia anului, după seria de concerte live susţinute în Hyde Park, iar The Temperance Movement a fost aleasă cea mai bună trupă debutantă.

LATIN GRAMMY AWARDS

  • Cântăreţii americani de origine portoricană Marc Anthony şi Draco Rosa au câştigat marile premii la cea de-a 14-a ediţie a galei Latin Grammy Awards, care a avut loc pe 21 noiembrie, în Las Vegas.

  • Marc Anthony a câştigat premiul pentru înregistrarea anului, cu melodia "Vivir Mi Vida", acesta fiind al patrulea Latin Grammy pentru artist, care a primit şi două trofee Grammy de-a lungul carierei.

  • Draco Rosa, un cântăreţ pop care s-a lansat în anii '80 cu formaţia Menudo, a câştigat premiul pentru albumul anului, pentru "Vida", material discografic pe care l-a înregistrat după ce a fost diagnosticat cu cancer, în 2011.

  • Altă revenire spectaculoasă i-a aparţinut lui Vives, care, la vârsta de 52 de ani, a câştigat premiul pentru cântecul anului, intitulat sugestiv "Volvi A Nacer".

  • Cântăreaţa de origine guatemaleză Gaby Moreno a primit premiul pentru cel mai bun debut şi a interpretat alături de Ricardo Arjona melodia "Fuiste Tu", care i-a lansat cariera.

  • Cântăreţul şi actorul spaniol Miguel Bose a primit premiul pentru personalitatea anului, cea mai importantă distincţie acordată de Latin Academy of Recording Arts and Sciences.

AMERICAN MUSIC AWARDS

  • Cântăreaţa country-pop Taylor Swift a fost marea învingătoare a galei American Music Awards (AMA) 2013 - care a avut loc pe 24 noiembrie, la Nokia Theatre din Los Angeles -, unde a obţinut patru premii, inclusiv cel pentru artista anului. Taylor Swift, în vârstă de 23 de ani, i-a surclasat pe Justin Timberlake, Rihanna, Bruno Mars şi pe duoul Macklemore & Ryan Lewis, câştigând titlul de "artista anului" a treia oară şi fiind singura cântăreaţă care a obţinut o asemenea performanţă. Taylor Swift a câştigat, de asemenea, premiul pentru artista pop/ rock preferată, artista country preferată şi pentru albumul country al anului, cu "Red" (2012), pe care figurează în cea mai mare parte cântece de dragoste.

  • Justin Timberlake, care a revenit pe scena muzicală după o pauză de cinci ani, cu albumul "The 20/20 Experience", a fost nominalizat la cinci categorii şi a câştigat trei dintre acestea: "artistul pop preferat", "artistul R&B/ soul preferat" şi "albuml R&B/ Soul preferat" ("The 20/20 Experience").

  • Duoul hip-hop Macklemore & Ryan Lewis, care a avut şase nominalizări, a câştigat două premii - la categoriile "artistul rap/ hip-hop preferat" şi "albumul rap/ hip-hop preferat", cu "The Heist".

  • Cântăreaţa Rihanna a fost recompensată cu primul Icon Award din istoria galei American Music Awards, primind trofeul chiar din mâna mamei sale, Monica Fenty. Rihanna, care a vândut 50 de milioane de albume în toată lumea şi este cel mai bine vândută artistă în format digital din istorie, a primit, de asemenea, premiul pentru artista R&B/ soul preferată.

  • Formaţia britanică One Direction i-a învins pe Justin Timberlake şi Taylor Swift la categoria "cel mai bun album pop/ rock" pentru "Take Me Home" şi a câştigat, de asemenea, premiul pentru formaţia pop/ rock preferată.

  • Printre ceilalţi câştigători s-au aflat Luke Bryan (artistul country preferat), DJ-ul suedez Avicii (artistul dance-electronic preferat), Ariana Grande (cel mai bun debut al anului) şi Marc Anthony (artistul latino preferat).

BILLBOARD: Bruno Mars este artistul anului 2013

Artistul născut în Hawaii, în vârstă de 28 de ani, s-a situat pe primul loc în opt dintre topurile de sfârşit de an ale revistei Billboard, inclusiv Hot 100 Artists, Mainstream Top 40 şi Hot Digital Songs, în timp ce albumul său din 2012 "Unorthodox Jukebox" a devenit unul dintre cel mai bine vândute materiale discografice ale acestui an, cu peste 1,8 milioane de exemplare vândute numai în SUA.

Avancronică a premiilor muzicale în 2014

  • Jay-Z, unul dintre cei mai importanţi artişti hip-hop din lume, a primit cele mai multe nominalizări la premiile Grammy 2014, ce vor fi decernate de National Academy of Recording Arts and Sciences pe 26 ianuarie.

  • Jay Z a fost nominalizat la nouă categorii, inclusiv pentru cea mai bună prestaţie pop, datorită colaborării sale cu Justin Timberlake, la piesa "Suit & Tie", dar şi pentru "cel mai bun album rap", pentru "Magna Carta...Holy Grail".

  • La categoria "albumul anului" au mai fost nominalizate materialele discografice: "The Blessed Unrest" de Sara Barielles, "Random Access Memories" de Daft Punk, "Red" de Taylor Swift şi "The Heist" de Macklemore & Ryan Lewis.

  • Duoul hip-hop Macklemore & Ryan Lewis a primit şapte nominalizări, inclusiv pentru "cel mai bun cântec" ("Same Love"), dar şi pentru "cel mai bun artist debutant".

  • Macklemore & Ryan Lewis au intrat în competiţie la categoria "cel mai artist debutant" cu rapperul Lamar - nominalizat şi la categoria "cel mai bun album" pentru "Good Kid, M.A.A.D City" -, dar şi cu interpreta de muzică country Kacey Musgraves şi cu cântăreţii britanici James Blake şi Ed Sheeran.

  • Rapperul Lamar, în vârstă de 26 de ani, a primit un număr total de cinci nominalizări la premiile Grammy de anul viitor, la categoriile dedicate muzicii R&B şi rap.

  • Cântăreţul şi producătorul Pharrell a primit şapte nominalizări, inclusiv pentru "cel mai bun album", "cea mai bună înregistrare" şi "cel mai bun cântec", pentru colaborarea cu Daft Punk la albumul "Random Access Memories" şi cu Robin Thicke, la "Blurred Lines".

  • La categoria "înregistrarea anului" concurează cinci piese: "Get Lucky" (Daft Punk şi Pharrell), "Radioactive" (Imagine Dragons), "Royals" (Lorde), "Locked Out of Heaven" (Bruno Mars) şi "Blurred Lines" (Thicke, T.I. şi Pharrell).

  • Cântăreaţa Lorde a fost nominalizată la categoria "cel mai bun cântec" cu "Royals". La aceeaşi secţiune au fost nominalizate şi melodiile: "Just Give Me a Reason" (Pink şi Nate Ruess), "Locked Out of Heaven" (Bruno Mars), "Roar" (Katy Perry) şi "Same Love" (Macklemore & Ryan Lewis).

  • Pe de altă parte, Justin Timberlake, în vârstă de 32 de ani, care a revenit pe scena muzicală după o pauză de cinci ani, cu albumul "The 20/20 Experience", a primit şapte nominalizări, la categoriile care au vizat muzica pop, R&B şi rap, însă nu s-a numărat printre artiştii nominalizat la cele mai importante secţiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici