Eurimages a dat peste 4 milioane euro pentru producţii cinematografice, în întâlnirea din Capitală

Comitetul Director al fondului Eurimages pentru sprijinul coproducţiei, distribuţiei şi exploatării operelor cinematografice a aprobat în şedinţa organizată la Bucureşti finanţarea a 18 proiecte de lung metraj, cărora le-a acordat sprijin financiar total de 4.397.000 de euro, arată un comunicat.

85 afișări
Imaginea articolului Eurimages a dat peste 4 milioane euro pentru producţii cinematografice, în întâlnirea din Capitală

Eurimages a dat peste 4 milioane euro pentru producţii cinematografice, în întâlnirea din Capitală

Lucrările celei de-a 154-a Reuniuni a Comitetului Director Eurimages au avut loc la Bucureşti, în perioada 12 - 16 martie, iar evenimentul a fost găzduit de Centrul Naţional al Cinematografiei, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti şi Primăria Bucureşti, prin Expo Arte, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

Comitetul Director al fondului Eurimages - Fondul cultural al Consiliului Europei a luat în considerare 47 de proiecte eligibile.

Lucrările şedinţei plenare au avut loc în data de 15 martie şi au fost deschise de Ion Ardeal Ieremia, secretar de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Proiectul majoritar românesc "Otto barbarul", în regia Ruxandrei Ghiţescu, o coproducţie România/ Belgia (producător Alien Film) a obţinut sprijin financiar în valoare de 77.000 de euro.

Cota proiectelor eligibile cu regizori de sex feminin examinate la această reuniune a fost de 44,4%. Dintre proiectele sprijinite, 8% sunt regizate de femei, adunând 1.837.000 de euro care au reprezentat 28,8% din suma totală acordată.

De când a fost înfiinţat, în 1988, Eurimages a sprijinit peste 2.000 de coproducţii, pentru o sumă totală de peste 600 de milioane de euro.

Eurimages este un fond cultural al Consiliului Europei din care fac parte 39 de state din Europa, România fiind membră din anul 1998. Anual, există patru sesiuni de finanţări, care încurajează coproducţiile de toate genurile, lungmetraje, animaţie şi documentare, din fondul anual de 25 de milioane de euro provenit din contribuţiile statelor membre.

Manifestările au fost deschise pe 12 martie, la Institutul francez din Bucureşti, prin Conferinţa privind egalitatea de gen în industria de film din România, la care au participat Anca Mitran, director general Centrul Naţional al Cinematografiei, Irina Petrescu, director al Institutului Francez din Bucureşti, şi Catherine Trautmann, preşedinte Eurimages.

Ada Solomon (producător, Hi Film), Anca Damian (regizor şi producător, Aparte Film), Ana Drăghici (director de Imagine), Daniel Mitulescu (producător, Strada Film) şi Tudor Giurgiu (regizor, producător şi fondator al Festivalului Internaţional de Film Transilvania) au abordat relaţia producător - regizor din perspectiva egalităţii de şanse, precum şi a stereotipurilor de gen, după ce Centrul Naţional al Cinematografiei a prezentat câteva date statistice pentru perioada 2007 - 2017.

"În cei 21 de ani de când este România membră, au beneficiat de sprijin Eurimages 43 de filme majoritar româneşti şi 33 de coproducţii minoritar româneşti, totalul fondurilor acordate producătorilor români ajungând la 17 milioane de euro. În timpul reuniunii de la Bucureşti au fost evaluate 47 de proiecte de film din care 3 proiecte româneşti", a declarat Anca Mitran pentru MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici