EUROVISION: Kitsch, pop şi politică, de la conflictul dintre Rusia şi Ucraina la "doamna cu barbă"

Cântăreţi din 26 de ţări participă, sâmbătă seară, la Copenhaga, la finala Eurovision Song Contest 2014, un cocktail de kitsch, pop şi politică, cu o "doamnă cu barbă" reprezentând Austria, care concurează cu surori gemene din Rusia şi o preferată a publicului din Ucraina.

1762 afișări
Imaginea articolului EUROVISION: Kitsch, pop şi politică, de la conflictul dintre Rusia şi Ucraina la "doamna cu barbă"

EUROVISION: Kitsch, pop şi politică, de la conflictul dintre Rusia şi Ucraina la "doamna cu barbă"

Potrivit caselor de pariuri, suedeza Sanna Nielsen, cu piesa ei new-age pop "Undo", este cotată cu cele mai mari şanse de a câştiga ediţia de anul acesta a Eurovision. Dacă va câştiga, aceasta va fi a doua oară în ultimii trei ani când concursul s-ar organiza în această ţară. De la înfiinţarea Eurovision, Suedia a câştigat acest concurs de cinci ori, de menţionat fiind victoria din 1974 - Abba, cu piesa "Waterloo".

Însă ecourile geopolitice ale conflictului Rusia - Crimeea ar putea domina competiţia care a contribuit la lansarea carierelor unor artişti precum Abba şi Celine Dion. Mulţi dintre spectatorii de la Copenhaga le-au huiduit pe reprezentantele Rusiei - gemenele Tolmachevy, în vârstă de 17 ani -, marţi, când acestea au concurat în prima semifinală.

Pentru a adăuga noi controverse, organizatorii competiţiei au spus că voturile din Crimeea - anexată recent de Rusia - vor fi adăugate celor din Ucraina. Acest lucru se întâmplă pentru că voturile se bazează pe codurile telefonice naţionale existente.

De altfel, s-a speculat foarte mult asupra faptului că participarea la Eurovision a Rusiei va avea de suferit, din cauza acestei anexări, dar şi pentru că nu respectă drepturile minorităţilor sexuale. Eurovision este o competiţie muzicală extrem de populară în rândul comunităţii gay.

Surorile Tolmachevy, Anastasia şi Maria, care au câştigat competiţia Eurovision Junior în 2006, nu au dorit să comenteze asupra aspectelor politice ale acestui conflict.

În schimb, cântăreaţa ucraineană Mariya Yaremchuk, care a fost îndelung ovaţionată marţi, când a participat la prima semifinală, a spus că pregătirea ei pentru această competiţie a fost afectată de criza din ţara sa. "De fapt, când mă pregăteam în Ucraina, nu puteam să mă concentrez pe munca mea, pentru că toată lumea era influenţată de asta (conflictul ruso-ucrainean, n.r.)", a spus aceasta pentru Reuters.

De altfel, organizatorii danezi ai Eurovision 2014 au declarat ca temă principală a evenimentului toleranţa, iar steaguri în culorile curcubeului - simbolizând comunitatea gay - au fost afişate peste tot în Copenhaga.

Reprezentanta Austriei, travestitul Conchita Wurst, pe numele său real Tom Neuwirth - purtând tocuri înalte, gene foarte lungi, dar şi o barbă generoasă -, s-a calificat în finala de sâmbătă, după ce a trecut de semifinala de joi. Audienţa de la Copenhaga a ovaţionat-o joi, iar casele de pariuri o includ printre favoriţi, cu piesa sa "Rise Like a Phoenix".

"Barba este o declaraţie, un mod de a spune că poţi reuşi orice, indiferent de cine eşti şi de cum arăţi", a spus Wurst pentru Reuters.

Petiţii online au fost iniţiate în Belarus, Armenia şi Rusia - unde guvernul a emis, anul trecut, o lege care interzice "propaganda gay" în rândul minorilor - pentru ca imaginile cu Wurst să fie eliminate sau editate în transmisiile televizate din aceste ţări.

De-a lungul timpului, controversele politice nu au lipsit de la Eurovision. Astfel, în 2009, când Rusia a invadat Georgia, aceasta din urmă a dorit să participe la Eurovision cu un cântec satiră la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin, intitulat "We don't wanna Put In". Însă organizatorii au spus că piesa Georgiei are conotaţii politice prea puternice şi i-au rugat pe reprezentanţii acestei ţări să schimbe versurile sau să participe cu un alt cântec. Georgia s-a retras atunci din competiţie.

Eurovision Song Contest 2014 se desfăşoară în Copenhaga după ce ediţia de anul trecut a concursului a fost câştigată de Emmelie de Forest, reprezentanta Danemarcei, cu piesa "Only Teardrops".

37 de ţări au participat la ediţia din acest an a Eurovision. Dintre acestea, în finala de sâmbătă vor participa 26 de ţări.

Paula Seling şi Ovi, reprezentanţii României la Eurovision 2014, intră pe poziţia a şasea în finala concursului Eurovision 2014, care are loc pe scena B&W Hallerna din Copenhaga.

Ordinea de intrare în concurs este următoarea: Ucraina, Belarus, Azerbaidjan, Islanda, Norvegia, România, Armenia, Muntenegru, Polonia, Grecia, Austria, Germania, Suedia, Franţa, Rusia, Italia, Slovenia, Finlanda, Spania, Elveţia, Ungaria, Malta, Danemarca, Olanda, San Marino şi Marea Britanie.

Reprezentanţii României, Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu (Ovi), concurează în finala Eurovision Song Contest 2014 cu piesa "Miracle", compusă de Ovi, Phillip Halloun, Victor Forberg Skogberg şi Frida Amundsen.

Paula Seling şi Ovi au mai reprezentat România în 2010, când, în finala care a avut loc la Oslo, au ocupat poziţia a treia.

Finala de sâmbătă va fi transmisă în direct de Televiziunea Română, de la ora 22.00 (ora României).

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: Abba, Julio Iglesias, Celine Dion şi Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici