Gaura din stratul de ozon s-a redus semnificativ, au anunţat cercetătorii

Potrivit cercetărilor oamenilor de ştiinţă din SUA şi Marea Britanie, publicate în revista Science, gaura vastă din stratul de ozon deasupra Antarcticii se micşorează, iar stratul de ozon se va reface de-a lungul timpului, încet, dar sigur, relatează The Guardian.

9953 afișări
Imaginea articolului Gaura din stratul de ozon s-a redus semnificativ, au anunţat cercetătorii

Gaura din stratul de ozon s-a redus semnificativ, au anunţat cercetătorii

Cercetătorii informeză că una dintre cele mai mari probleme legate de mediu care a îngrijorat planeta de-a lungul anilor 1980-1990, se îndreptă spre o rezolvare.

Cercetările echipelor de oameni de ştiinţă din SUA şi Marea Britanie au arătat că mărimea găurii din stratul de ozon s-a redus, în medie, cu 4 milioane de km pătraţi începând cu 2000. Măsurătorile au fost făcute începând cu luna septembrie a fiecărui an, perioada anuală când gaura din stratul de ozon începe să se deschidă.

Studiul publicat în revista Science, a stabilit că retragerea treptată a substanţelor şi instalaţiilor care foloseau clorofluorocarbonului (CFC) înseamnă că stratul de ozon “îşi va reveni ca structură, deşi într-un ritm extrem de lent.” Clorofluorocarburile, folosite în trecut în aerosoli şi frigidere, pot persista în atmosferă pentru mai mult de 50 de ani, însemnând că gaura din stratul de ozon se va vindeca abia în 2050 sau 2060.

Protocolul de la Montreal, un tratat internaţional din 1987 ratificat de toate ţările membre ONU a stimulat naţiunile să eradicheze utilizatea produselor pe bază de CFC-uri.

După semnarea acordului au apărut temeri că subţierea stratului de ozon ar putea cauza probleme grave de sănătate oamenilor ,dar şi probleme pentru mediul înconjurător datorită razelor ultraviolete (UV) care ar ajunge pe suprafaţa Pământului fără protecţia stratului de ozon. ONU extimează că 2 milioane de cazuri de cancer de piele pe an au fost evitate prin retragere treptată a CFC-urilor.

Gaura din stratul de ozon s-a format deasupra Antarcticii din cauza vastei regiuni de nori care se ia naştere desupra celui mai rece continent de pe Pământ. Acest nor ajută substanţele de tip CFC să persiste în acea zonă, fapt ce cauzează subţierea stratului de ozon. Stratul de ozon se subţiază cel mai mult în emisfera sudică în timpul primăverii.

De asemenea, activitatea vulcanică poate poate stimula epuizarea stratului de ozon. În 2015, cercetătorii au descoperit cu alarmare că cea mai mare gaură din stratul de ozon, măsurând mai mult de 20 de milioane de kilometri pătraţi, s-a deschis în octombrie.

Acest rezultat a fost cauzat de activitatea vulcanică din Chile. Când cercetătorii au verificat date din septembrie şi le-au comparat cu cele din aceeaşi lună de-a lungul ultimilor zece ani, au observat o micşorare consistentă, gaura din stratul de ozon deschizându-se din ce în ce mai târziu, an de an.

“Activitatea vulcanică plus CFC-urile generate de oameni rezultă într-o combinaţie toxică, iar Antarctica este profund vulnerabilă ”, a declarat co-autorul studiul Susan Solomon de la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

“Dar când ne-am uitat la luna septembrie, am văzut cum aceasta s-a micşorat. A fost destul de interesant să o vedem micşorându-se. Substanţele chimice se vor descompune de-a lungul timpului.”

Se crede că temperaturile extrem de scăzute din Antarctica crează un efect de “feedback” care amplifică subţierea stratului de ozon, creând nori. Surplusul de lumină ultravioletă ar fi cauzat schimbări în placton, dar viaţa sălbatică din Antarctica, precum pinguinii nu au fost afectaţi grav de gaura din stratul de ozon.

“Dacă era să existe vreo gaură în stratul de ozon oriunde în lume, acel loc trebuia să fie Antarctica pentru că nu era un loc prielnic vieţii”, a declarat Solomon. “Ne-am dat seama că dacă nu oprim utlizarea acestor substanţe chimice, am avea o criză.”

“Marea Britanie, de exemplu, are cu 5% mai puţin ozon decât avea în urmă cu 30 de ani, dar ar fi fost de două ori mai rău dacă nu am fi oprit CFC-urile. Ar fi probleme cu cancerul de piele, vederea şi culturile agricole. Am luat o decizie să ne ocupăm de problemă şi trebuie să ne felicităm pentru asta.”, a declarat cercetătoarea.

Solomon a spus că speră că după eradicarea cu succes a CFC-urilor, va urma o acţiune puternică la nivel internaţional pentru a preveni consecinţele periculoase ale schimbărilor climatice: “În mod vizibil modul în care ţările gestionează problema înclăzirii globale este diferit pentru că industria care nu mai utilizează carburanţii valorează mult mai mult decât companiile care continuă să utilizeze aceste substanţe”, a declarat aceasta.

“Dar sunt paralele importante. A fost uimitor să vedem cum inovaţia a soluţionat problema CFC-urilor, aşa că am scăpat de acestea, deşi avem în continuare spray pentru păr şi aer condiţionat. Începem să vedem acelaşi lucru şi în privinţa încălzirii globale. Ar trebui să privim problema stratului de ozon şi să ne dăm seama că naţiunile pot conlucra şi pot găsi soluţii.”

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici