Instrumente chirurgicale folosite într-un lagăr nazist, scoase la licitaţie - FOTO

Materialul chirurgical care i-a aparţinut directorului unui lagăr de concentrare din Al Doilea Război Mondial va fi scos la licitaţie, sâmbătă, în sudul Marii Britanii.

999 afișări
Imaginea articolului Instrumente chirurgicale folosite într-un lagăr nazist, scoase la licitaţie - FOTO

Instrumente chirurgicale folosite într-un lagăr nazist, scoase la licitaţie (Imagine:www.heraldsun.com.au)

Instrumentele poartă iniţialele ofiţerului SS Anton Burger, comandantul lagărului Theresienstadt, situat în apropiere de oraşul Terezin din actuala Republică Cehă.

Ofiţerul nazist, de origine austriacă, aflat la conducerea lagărului din iulie 1943 până în februarie 1944, nu a beneficiat niciodată de pregătire medicală, fapt care i-a făcut pe istorici să bănuiască o deturnare a scopului pentru care a fost creat acel echipament medical.

Cutia în care se aflau instrumentele a fost recuperată de supravieţuitorii Holocaustului. Nora fostului comandant a încredinţat obiectele unei mici firme de licitaţii din sudul Angliei, Villa Hall Auctions.

Ea nu a putut să ofere prea multe informaţii despre traseul acelei cutii, ţinând cont de faptul că soţul ei vorbea foarte rar despre familia sa, de care a fost despărţit.

Theresienstadt era un ghetou şi un lagăr de tranzit unde au fost încarceraţi până la 140.000 de evrei. 33.000 dintre ei au murit acolo în timpul războiului şi 88.000 au continuat drumul spre Auschwitz şi alte lagăre de exterminare.

Lagărul a devenit celebru servind maşinăriei de propagandă a regimului nazist, care l-a "cosmetizat" pentru o vizită a Crucii Roşii şi pentru turnarea unui film.

Condamnat la moarte după război, Anton Burger a reuşit să scape şi a trăit în Germania sub un nume fals, până la moartea sa, în 1991. Abia la trei ani de la decesul său, adevărata lui identitate a fost descoperită.

Vânzarea acestor obiecte, estimate la sume cuprinse între 2.400 de euro şi 4.800 de euro, va avea loc sâmbătă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici